x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc cere anchetarea episcopului acuzat că a ascuns abuzurile sexuale ale unui preot asupra copiilor

Papa Francisc cere anchetarea episcopului acuzat că a ascuns abuzurile sexuale ale unui preot asupra copiilor

31 Ian 2018   •   13:02
Papa Francisc cere anchetarea episcopului acuzat că a ascuns abuzurile sexuale ale unui preot asupra copiilor

Papa Francisc pune la dispoziţie cei mai buni ofiţeri specializaţi în abuzul sexual, din Vatican, pentru a ancheta acuzaţiile potrvit cărora un episcop a acoperit un preot abuziv, în Chile, scrie BBC.

Papa s-a întâlnit cu victimele preotului într-o vizită recentă, dar apoi a afirmat că episcopul Juan Barros este inocent şi a acuzat oamenii că îl folosesc drept ţintă a bârfelor.

Ulterior, Papa Francisc şi-a cerut scuze pentru aceste comentarii.

O declaraţie publicată marţi a anunţat că au apărut noi informaţii în acest caz. De asemenea, în declaraţie se anunţă că arhiepiscopul Charles Scicluna de Malta, merge în ţară să “îi asculte pe cei care informaţii de oferit” în legătură cu acest caz. Arhiepiscopul este cunoscut pentru urmăririle penlae pe care le-a efectuat în mai multe cazuri între 2002 şi 2012.

Episcopul Barros nu a fost acuzat personal de abuz, însă a fost acuzat de faptul că a fost prezent când un alt preot, Fernando Karadima, a abuzat sexual mai mulţi băiaeţi.

Karadima a fost acuzat că a abuzat mai mulţi adolescenţi în Santiago, începând cu anul 1980. Vaticanul l-a găsit vinovat şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Papa a început să fie criticat de când Barros a fost numit Episcop de Osorno, Chile, în 2015, în ciuda opoziţiei vocale.

Vizita recentă a Papei Francisc în Chile a fost întâmpinată cu proteste, iar, ulterior, a fost criticat dur pentru că l-a apărat pe episcop.

“În ziua în care voi vedea dovezi împotriva episcopului Barros, atunci o să vorbesc. Nu există nici măcar o singură dovadă împotriva lui. Este doar calomnie. Este clar?”, a spus Papa Francisc.

Cardinalul Sean O’Malley de Boston, un consilier papal cheie, l-a acuzat pe Papa Francisc că a cauzat “suferinţă imensă” prin intermediul cuvintelor, iar mai multe victime ale preotului Karadima au ţinut conferinţe de presă în care au afirmat că a fost “ofensiv şi inacceptabil să spună că avem nevoie să oferim dovezi”.

 

×