x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc: Imigrația și natalitatea scăzută au creat o "Cortină de Gheață" în Europa

Papa Francisc: Imigrația și natalitatea scăzută au creat o "Cortină de Gheață" în Europa

05 Mai 2019   •   16:25
Papa Francisc: Imigrația și natalitatea scăzută au creat o "Cortină de Gheață" în Europa
Sursa foto: Paul Haring

Papa Francisc i-a îndemnat pe liderii europeni, duminică, la Sofia, să abordeze chestiuni precum inegalitatea distribuţiei bogăţiei şi ratele scăzute ale natalităţii, despre care suveranul pontif a spus că au creat o ''Cortină de Gheaţă'' între statele bogate şi cele sărace din Europa şi au alimentat fenomenul imigraţiei, informează Reuters şi AFP.

Papa Francisc a făcut aceste declaraţii în timpul vizitei sale de două zile în Bulgaria - prima lui vizită în această ţară şi prima întreprinsă de un papă în Bulgaria în ultimii 17 ani. Liderul de la Vatican s-a întâlnit duminică şi cu lideri ai Bisericii Ortodoxe bulgare. Marţi, suveranul pontif va ajunge în Macedonia de Nord.În contextul relaţiilor sensibile ale Vaticanului cu bisericile ortodoxe răsăritene, papa Francisc va trebui să dea dovadă de multă diplomaţie în ambele state, unde catolicii nu reprezintă minorităţi importante.
Folosind o expresie inspirată din celebra frază rostită de Winston Churchill despre "Cortina de Fier" care a căzut asupra unei Europe divizate după Al Doilea Război Mondial, papa Francisc a spus că noile diviziuni sociale afectează profund chipul "bătrânului continent" la 30 de ani după prăbuşirea comunismului.
"Bulgaria, la fel ca multe alte ţări din Europa, trebuie să facă faţă unui fenomen care poate fi numit o nouă iarnă: iarna demografică, ea a coborât o cortină de gheaţă asupra unei părţi mari a Europei, consecinţă a încrederii scăzute în viitor", a declarat liderul de la Vatican într-un discurs rostit la Palatul Prezidenţial din Sofia.
Bulgaria, care s-a alăturat Uniunii Europene în 2017, rămâne cel mai sărac stat membru al acesteia. Peste 2 milioane de bulgari au părăsit ţara după prăbuşirea comunismului, căutând locuri de muncă şi standarde de viaţă mai bune în Europa de Vest. În urma acestui exod, populaţia actuală a Bulgariei este de aproximativ 7 milioane de locuitori.
Papa Francisc a îndemnat Bulgaria "să lupte pentru a crea condiţii care să îi facă pe tineri să îşi investească energiile lor tinereşti şi să îşi planifice viitorul, ca indivizi şi ca familii, ştiind că în ţara lor natală pot avea posibilitatea de a duce o viaţă demnă".
Potrivit ONU, Bulgaria este ţara care se depopulează cel mai rapid pe plan mondial din cauza imigraţiei, unei natalităţi slabe şi unei mortalităţi care depăşeşte media europeană, fenomen ce afectează numeroase ţări din Balcani şi Europa Centrală, relatează AFP.
Populaţia bulgară ar putea să scadă până la 5,4 milioane de locuitori în 2050.
Liderul de la Vatican, aflat în vizită într-o ţară care reprezintă una dintre porţile de intrare în Uniunea Europeană pentru migranţi, i-a îndemnat pe bulgari să nu se închidă "în faţa aceluia care bate la uşile lor" şi a sugerat că dezvoltarea ţării depinde de "o întâlnire" între culturi şi religii diferite.
Această ţară, care are graniţă comună cu Turcia, a fost tranzitată de un număr important de exilaţi în timpul crizei migratorii din 2015-2016.
Programul papei include şi o oprire, luni, la un centru de primire a refugiaţilor amenajat într-o periferie a oraşului Sofia.
Unul dintre obiectivele acestei vizite papale de trei zile în regiunea Balcanilor vizează ameliorarea relaţiilor cu bisericile ortodoxe răsăritene în cadrul eforturilor depuse de Vatican pentru o eventuală unificare a celor două rituri creştine - estic (ortodox) şi vestic (catolic) -, despărţite prin Marea Schismă din anul 1054.
Biserica Ortodoxă Bulgară întreţine unele dintre cele mai tensionate relaţii cu Vaticanul şi a fost singura biserică răsăriteană care a boicotat recentele întruniri organizate în cadrul dialogului ortodox-catolic. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: papa francisc