x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc nu exclude posibilitatea ca într-o zi să demisioneze

Papa Francisc nu exclude posibilitatea ca într-o zi să demisioneze

13 Iun 2014   •   23:41
Papa Francisc nu exclude posibilitatea ca într-o zi să demisioneze

Papa Francisc nu exclude posibilitatea ca într-o zi să ia în considerate o demisie, aşa cum s-a întâmplat cu predecesorul său, Benedict al XVI-lea, a explicat el într-un interviu apărut vineri, subliniind în acelaşi timp că "i-ar cere lui Dumnezeu să-l lumineze dacă va veni un astfel de moment", informează AFP.

Într-un interviu pentru cotidianul catalan La Vanguardia şi pentru postul spaniol de televiziune Cuatro, Papa, în vârstă de 77 de ani, a spus că Joseph Ratzinger nu a încălcat tradiţia atunci când a renunţat la sarcinile sale, la 11 februarie 2011.

"Papa Benedict a făcut un mare gest, a deschis o uşă. Benedict nu a încălcat tradiţia, el a creat de fapt o instituţie, cea a eventualilor papi emeriţi (...) Aş face acelaşi lucru ca el, i-aş cere lui Dumnezeu să mă lumineze, dacă ar veni un astfel de moment, şi să-mi spună ce ar trebui să fac. Şi sunt sigur că îmi va spune!", a afirmat el.

Papa Francisc nu a precizat că ar fi decizia sa dacă s-ar afla într-o astfel de situaţie, din cauza stării sale de sănătate sau a diminuării capacităţilor sale. Însă nu a exclus o demisie, salutând chiar această nouă 'instituţie a eventualilor papi emeriţi'.

De asemenea, în acelaşi interviu, Papa Francisc a condamnat fundamentalismul religios, 'minoritar': 'Mesajul fundamentalistului este să vadă unde poate lovi, cel puţin ideologic (...) Şi printre creştini avem grupuri fundamentaliste'. Invocând Războiul de Treizeci de Ani (1618-1648), suveranul pontif a spus că astfel de violenţe între protestanţi şi catolici 'sunt astăzi inimaginabile'.

Într-un alt moment, el a afirmat că 'rugăciunea sa este evreiască', datorită 'rădăcinilor evreieşti ale creştinismului': 'Mă rog în fiecare zi spunând Oficiul Divin, cu Psalmii lui David. Recit 150 de psalmi într-o săptămână. Prin urmare, rugăciunea mea este evreiască'. El a denunţat antisemitismul care 'rezidă mai curând în curentele politice de dreapta decât în cele de stânga': 'Există în continuare negări ale Holocaustului, este o nebunie. Nu ştiu cum se face că există aşa ceva'.

Papa s-a declarat 'convins că persecuţiile împotriva creştinilor sunt mai puternice decât în primele secole ale Bisericii'. 'Există astăzi mai mulţi martiri creştini decât atunci. Nu este o fantezie, am cifre', a spus el.

×
Subiecte în articol: papa francisc posibilitate demisie