x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc recunoaşte că există dovezi clare de corupţie la Vatican

Papa Francisc recunoaşte că există dovezi clare de corupţie la Vatican

27 Noi 2019   •   21:10
Papa Francisc recunoaşte că există dovezi clare de corupţie la Vatican
Sursa foto: Paul Haring

Există dovezi clare de corupţie în interiorul Vaticanului, însă problema a fost depistată şi se lucrează la rezolvarea ei, a declarat, marţi, Papa Francisc, relatează dpa.

„Ce s-a întâmplat, s-a întâmplat: un scandal. Au făcut lucruri care nu par corecte”, a spus Francisc în timpul unei conferinţe de presă, la bordul avionului la revenirea sa din Japonia, referindu-se la o anchetă a Vaticanului în legătură cu presupusa utilizare frauduloasă a Peter's Pence, fondul de caritate al papei, pentru achiziţionarea unei proprietăţi de lux în centrul Londrei.

Papa Francisc a declarat că cinci oficiali ai administraţiei Vaticanului care au fost suspendaţi în legătură cu ancheta vor fi chestionaţi „în mai puţin de o lună”.

„Există corupţie, este clar. În urma interogatoriilor vom vedea dacă sunt vinovaţi sau nu. Este un lucru urât, nu este plăcut să se întâmple asta la Vatican”, a mai spus Suveranul Pontif.

Acestea sunt primele declaraţii publice ale papei referitoare la scandalul care a aruncat noi îndoieli asupra încercărilor Vaticanului de a-şi îmbunătăţi activitatea privind transparenţa financiară. Şeful securităţii Vaticanului Domenico Giani şi şeful autorităţii de reglementare financiară a Vaticanului Rene Bruelhart au demisionat în urma scandalului.

Adjunctul lui Bruelhart, Tommaso Di Ruzza, este unul dintre cei cinci suspecţi care urmează să fie chestionaţi. Francisc a declarat că Biroul Auditorului general al Vaticanului a semnalat primele suspiciuni cu privire la acest caz.

„Pentru prima dată, murdăria este descoperită din interiorul Vaticanului, mai degrabă decât din exterior”, a spus Francisc. „Mecanismele de monitorizare internă încep să funcţioneze”, a adăugat el.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Vatican coruptie