x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc - un om modest, care folosea transportul în comun şi îşi gătea singur în micul lui apartament

Papa Francisc - un om modest, care folosea transportul în comun şi îşi gătea singur în micul lui apartament

14 Mar 2013   •   11:40
Papa Francisc - un om modest, care folosea transportul în comun şi îşi gătea singur în micul lui apartament

Francisc este noul Papă, înlocuitorul Papei Benedict al XVI-lea. JORGE MARIO BERGOGLIO a fost ales ieri, la Vatican, de cei 115 de cardinali, în cadrul Conclavului.

JORGE MARIO BERGOGLIO s-a născut pe 17 decembrie 1936, la Buenos Aires, într-o familie modestă de italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui italian lucrător la căile ferate.

Bergoglio a obţinut licenţa în filosofie de la Colegiul Maximo San Jose din San Miguel, după care a predat literatură şi psihologie la colegii din Santa Fe, şi Buenos Aires.

A fost hirotonit preot în 1969, a urmat facultatea de Filosofie şi Teologie din San Miguel si ulterior a devenit profesor in teologie. Impresionată de calităţile sale de lider, Societatea iezuită, în care intrase in 1958, l-a promovat.

Din punctul de vedere al gândirii teologice, JORGE MARIO BERGOGLIO este considerat apropiat de organizaţia conservatoare laică Comuniune şi Eliberare, o mişcare afiliată Bisericii Romano-Catolice.

Bergoglio s-a remarcat de-a lungul timpului prin poziţii teologice conservatoare, condamnând avortul, eutanasia, homosexualitatea şi pledând pentru justiţie socială.

Este cunoscut pentru gestul său din 2001, în momentul vizitei la un spital, unde a spălat şi sărutat picioarele a 12 bolnavi de SIDA.

Jorge Bergoglio a fost arhiepiscop de Buenos Aires din 1998 şi cardinal începând din 2001.

În calitatea sa de cardinal, Bergoglio a devenit cunoscut pentru modestie, conservatorism şi dedicarea sa pentru justiţia socială. O viaţă dusă extrem de simplu a contribuit la reputaţia de om modest. Ca episcop, el a trăit într-un mic apartament, în locul palatului episcopal şi a renunţat la limuzina cu şofer în favoarea transportului în comun. În plus, îşi găteşte singur.

La momentul alegerii Papei Benedict al XVI-lea, au apărut zvonuri că Bergoglio a fost la rândul său foarte aproape de a deveni papă, însă i-a sfătuit pe cardinalii electori să nu-l aleagă.

×