x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc, tot mai multă presiune în urma scandalului abuzurilor sexuale asupra copiilor

Papa Francisc, tot mai multă presiune în urma scandalului abuzurilor sexuale asupra copiilor

13 Sep 2018   •   17:12

Papa Francisc se confruntă cu tot mai multe critici, în contextul scandalului abuzurilor sexuale din interiorul bisericii catolice, notează CNN.

La o zi după ce Papa i-a convocat pe oficialii de rang înalt ai bisericii, de peste tot din lume, la Vatican, pentru o întâlnire în luna februarie, Mark Vincent Healy, primul bărbat care a vorbit despre abuzurile la care a fost supus de către preoţi şi care s-a întâlnit cu Papa Francisc, a spus pentru CNN că Vaticanul se află pe “o traiectorie inevitabilă”.

Deşi Papa Francisc s-a aflat sub multă presiune în ultimele săptămâni, având în vedere cazurile de abuz sexual, Healy spune că inacţiunea Papei  a convins supravieţuitorii că nu vor exista pedepse prea dure pentru cei responsabili.

“Papa Francisc a avut timp încă din martie 2013, când a fost ales, să rezolve scandalul abuzurilor sexuale asupra copiilor din interiorul bisericii”, a spus Healy pentru CNN.

“Anchetele de peste tot din lume au dus la descoperiri, comentarii, înregistrări audio, filme, documentare, dezvăluiri în media. În tot acest timp, Vaticanul se mişcă într-un ritm glacial pentru a aborda scandalul cu cuvinte de scuze şi recunoaşterea răului făcut. Îmi vin clişee în minte: prea puţin prea târziu, acţiune nu cuvinte, (...)”, a spus acesta.

Healy nu este singurul care şi-a declarat lipsa de încredere în ceea ce priveşte acţiunile Papei Francisc.

“Cât timp este necesar? Va fi nevoie de decenii sau de secole?”, a spus Colm O’Gorman, un supravieţuitor al abuzului cleric şi director executiv la Amnesty International, Irlanda. “Este îngrozitor de simplu. Clerul catolic a violat, a abuzat sexual şi a abuzat în general sute de mii, dacă nu milioane, de oameni de peste tot din lume. Biserica catolică, la nivel global, ştia despre aceste crime, ştia de ele de milenii întregi. Însă abordarea a urmărit mereu să ţină aceste crime în secret. Să violezi un copil este o crimă foarte serioasă. A o acoperi ar trebui să fie o crimă foarte serioasă.”

Papa Francisc se confruntă cu presiune şi în Germania, după ce biserica catolică din Germania a recunoscut că au existat  “cel puţin” 3,766 de cazuri de abuzuri sexuale asupra copiilor, înfăptuite de preoţi, între 1946 şi 2014.

 

×