x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa îi critică pe cei care "îi expulzează pe alţii"

Papa îi critică pe cei care "îi expulzează pe alţii"

22 Sep 2018   •   14:27
Papa îi critică pe cei care "îi expulzează pe alţii"

Abia ajuns la Vilnius, prima etapă a unui turneu de patru zile în ţările baltice, papa Francisc i-a criticat pe cei care "îi expulzează pe ceilalţi" şi a elogiat "toleranţa şi ospitalitatea" lituanienilor, relatează AFP. 

 

El a dat această ţară cu majoritate catolică drept exemplu comunităţii internaţionale şi în special Uniunii Europene. 

Afirmaţiile sale critice, rostite în Europa de Est, au părut să vizeze ţările din grupul de la Vişegrad (Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia), ale căror autorităţi nu au dorit să primească pe teritoriul lor refugiaţi şi migranţi economic veniţi în număr mare în Grecia şi Italia. 

Într-un discurs în faţa autorităţilor lituaniene şi a membrilor corpului diplomatic, reuniţi în faţa palatului prezidenţial, suveranul pontif a vorbit despre "vocile care seamănă diviziune şi confruntare", folosindu-se de insecuritate sau de conflicte, sau "proclamă că singurul mod de a garanta securitatea şi supravieţuirea unei culturi rezidă în efortul de a-i elimina, şterge sau expulza pe alţii". 

În această privinţă, "voi, lituanienii, aveţi un cuvânt original de spus: 'consideraţi binevenite diferenţele'. Prin dialog, prin deschidere şi înţelegere, acestea pot deveni un pod între Orientul şi Occidentul Europei". 

"Asta poate fi rezultatul unei istorii ajunse la maturitate, pe care ca popor voi o oferiţi comunităţii internaţionale şi în special Uniunii Europene", a afirmat papa. 

El a făcut aluzie şi la una dintre principalele probleme ale ţărilor baltice, respectiv emigraţia tinerilor. El i-a invitat pe lituanieni "să dea o atenţie specială celor mai tineri, care sunt nu numai viitorul ci şi prezentul acestei naţiuni, cu condiţia să rămână ataşaţi rădăcinilor poporului". 

În cursul după-amiezii, Jorge Bergoglio urmează să se întâlnească cu tinerii născuţi după proclamarea independenţei. 

Urându-i bun venit papei, preşedinta Dalia Grybauskaite i-a mulţumit că vizitează Lituania în anul centenarului independenţei sale şi a reamintit că Vaticanul, printre primii care au recunoscut statul lituanian, nu a acceptat niciodată ocuparea sa de către URSS, "o promisiune de libertate şi o speranţă care a fost îndeplinită". 

Ea a considerat, de asemenea, "foarte simbolic" faptul că Francisc se află în Lituania duminică, ziua în care ţara aduce omagiu victimelor genocidului evreilor exterminaţi de nazişti. Papa urmează să se reculeagă şi să se roage duminică în faţa monumentului victimelor din ghetoul din Vilnius. AGERPRES

×