x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Ioan Paul al II-lea, cel mai iubit Suveran Pontif din istorie

Papa Ioan Paul al II-lea, cel mai iubit Suveran Pontif din istorie

27 Apr 2014   •   08:33
Papa Ioan Paul al II-lea, cel mai iubit Suveran Pontif din istorie

Carismatic, intransigent în ceea ce priveşte moravurile, conservator şi modern în acelaşi timp, polonezul Ioan Paul al II-lea a contribuit la căderea comunismului, a călătorit pe toate continentele şi a rămas adulat de numeroşi fideli ca "atletul Domnului".

Născut la 18 mai 1920 la Wadowice, Polonia, orfan de mamă de la vârsta de 9 ani şi crescut de un tată ofiţer de carieră, viitorul Papă Ioan Paul al II-lea a avut o copilărie privată de prezenţa maternală, dedicându-şi întreaga viaţa Fecioarei Maria, model de mamă şi de soţie.

În timpul ocupaţiei naziste din Polonia, el a jucat într-o trupă de teatru, a frecventat la un seminar clandestin, a muncit într-o uzină, s-a îndrăgostit. Pasionat de teatru, el va abandona scena pentru o pasiune mai mare: credinţa.

La 1 noiembrie 1946 este uns preot. Atunci când este ales în fruntea Bisericii Catolice, în 1978, primul Papă slav are 58 de ani. Foarte repede, el favorizează contactul cu mulţimea. Poliglot, filosof, nu respinge niciodată întâlnirea cu lumea culturii. Vaticanul este prea mic pentru el: Ioan Paul al II-lea va desfăşura călătorii în întreaga lume, întărind sentimentul universalităţii Bisericii.

Carisma sa este evidentă până şi în ţările musulmane. Pasionat de teatru în tinereţe, Ioan Paul al II-lea şi-a conservat simţul auditoriului. El ştie de asemenea să se ridice împotriva situaţiilor sociale injuste şi a mafiei. Mass-media l-au supranumit 'globe-trotterul cu Evanghelie' şi 'atletul Domnului'. El a înfiinţat Zile Mondiale ale Tineretului, care reunesc şi în ziua de azi milioane de tineri.

În data de 13 mai 1981, extremistul turc Mehmet Ali Agca îl răneşte grav cu trei gloanţe în Piaţa Sfântul Petru. Ioan Paul al II-lea va supravieţui şi va atribui supravieţuirea sa Fecioarei Maria. El iese din această încercare mai popular ca niciodată.

Începutul declinului său fizic va începe mult mai târziu, în 1994. Boala Parkinson a avut urmări grave asupra stării sale de sănătate. Lumea întreagă i-a urmărit agonia, adevărate patimi christice, pe care el le-a trăit cu stoicism, aproape în direct, în 2005.

Wojtyla a trecut prin două perioade de totalitarism - nazismul şi stalinismul - şi a contribuit la victoria mişcării 'Solidaritatea' în Polonia şi la căderea Zidului Berlinului, eveniment care a marcat prăbuşirea comunismului pe Bătrânul Continent. Al său simţ al istoriei l-a condus la 'pocăinţă' pentru răul făcut de creştini, în special la adresa evreilor. Pocăinţă uneori rău înţeleasă de Biserică.

Papa Ioan Paul al II-lea a luptat de asemenea împotriva capitalismului scăpat de sub control, criticând ceea ce, în opinia sa, ar constitui fructele lui: hedonismul şi relativismul, scrie AFP, citată de Agerpres.

Angajamentele acestui om al păcii nu s-au încununat mereu cu succes. El s-a opus în van intervenţiei armate americane în Irak, în 2003. Uneori, părea că el i-ar menaja pe dictatori, suscitând astfel dezamăgire.

Inclasabil, Papa Ioan Paul al II-lea a fost întotdeauna deschis problemelor economice, dialogului cu islamul, cu iudaismul. El a inaugurat reuniunile interreligioase de la Assisi.

În paralel, el a întărit linia conservatoare a Bisericii în ceea ce priveşte familia, morala, sexualitatea. Faptul că în 'epoca SIDA' el a condamnat metodele contraceptive a fost primit cu nedumerire.

În 1989, Ioan Paul al II-lea l-a primit la Vatican pe liderul sovietic Mihail Gorbaciov cu aceste cuvinte: 'M-am pregătit pentru această întâlnire rugându-mă pentru dumneavoastră'.

La 3 septembrie 2000, Ioan Paul al II-lea l-a beatificat pe Ioan al XXIII-lea, care s-a aflat în fruntea Bisericii Catolice în perioada 1958-1963 şi care duminică va fi sanctificat alături de fostul Papă polonez. Iubit pentru simplitatea sa, Ioan al XXIII-lea a fost promotorul dialogului cu non-creştinii şi non-credincioşii, rămânând în amintire ca un fin diplomat.

×