x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe E oficial. Papa Ioan Paul al II-lea va fi canonizat!

E oficial. Papa Ioan Paul al II-lea va fi canonizat!

de Marina Constantinoiu    |    06 Iul 2013   •   09:20
E oficial. Papa Ioan Paul al II-lea va fi canonizat!

Papa Francisc a decis să convoace un consistoriu pentru canonizarea a doi dintre predecesorii săi, Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea, a anunţat vineri Vaticanul, potrivit AFP.
Data canonizării celor doi Suverani Pontifi, Ioan al XXIII-lea (Papă între 1958-1963) şi Ioan Paul al II-lea (1978-2005), nu este cunoscută încă, urmând să fie decisă de consistoriu. Cele două canonizări ar putea avea loc “până la sfârşitul anului”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi.

“Suveranul Pontif a aprobat canonizarea preafericitului Ioan al XXIII-lea şi a decis să convoace un consistoriu privind canonizarea preafericitului Ioan Paul al II-lea”, a indicat Vaticanul într-un comunicat oficial. Papa Francisc şi-a dat acordul pentru o a doua minune atribuită lui Ioan Paul al II-lea după beatificarea sa, la 1 mai 2011, condiţie pentru ca acesta să fie proclamat sfânt.
În schimb, Ioan al XXIII-lea (1958-1963), supranumit “Papa cel bun”, va fi canonizat fără a-i fi atribuită o a doua minune, decizie care îi revine Papei, însă considerată rară. “Cunoaştem toate virtuţile şi personalitatea papei Roncalli, nu este nevoie de o explicare a deciziei privind Sanctitatea Sa, a subliniat părintele Lombardi în faţa presei. Potrivit acestuia, este vorba de un “caz foarte specific”, care are, de asemenea, meritul de a “coincide cu cea de-a 50-a aniversare a Conciliului Vatican II”.

Ioan al XXIII-lea, care a fost beatificat în 2000, a fost cel care a convocat Conciliul Vatican II (pentru analizarea relaţiilor dintre Biserica romano-catolică şi lumea modernă). Este comparat adesea cu Francisc pentru atitudinea sa pastorală şi binevoitoare la adresa mulţimilor.

La funeraliile lui Ioan Paul al II-lea, în 2005, la capătul a 27 de ani de pontificat, unul dintre cele mai lungi din istorie, mulţimea a strigat “Santo subito!” (“Să fie declarat sfânt imediat!”). Papa Benedict al XVI-lea a permis imediat examinarea virtuţilor şi operei sale pentru ca fostul Suveran Pontif să fie declarat sfânt.

×
Subiecte în articol: papa ioan papa ioan paul al ii-lea