x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parisul face harta clanurilor mafiote româneşti şi interzice cerşetoria pe Champs Elysees

Parisul face harta clanurilor mafiote româneşti şi interzice cerşetoria pe Champs Elysees

de Gabriela Antoniu    |    13 Sep 2011   •   21:00

Cersetoria si 'formele asimilate' acesteia, cum ar fi falsele petitii in vede­rea strangerii de bani, au fost in­terzise, incepand de ieri, pe Champs-Elysees, a anuntat prefectul de politie din Paris, Michel Gaudin, citat de Le Figaro, in editia electronica.

Potrivit Mediafax, masura, pe care Gaudin o califica drept 'exceptionala dar proportionat', este valabila sase luni, pana la 6 februarie, si vizeaza in special grupurile de romani, adeseori minori folositi de retele mafiote.

Incalcarea acestei interdictii este amendata cu 38 de euro si justifica un control de identitate si, prin urmare, masuri de expulzare in cazul unui sejur ilegal pe teritoriul francez.

Aceasta masura este un demers 'experimental intr-un loc simbolic', dar masuri similare pot fi luate ulterior si in alte cartiere, cum ar fi de exemplu Sacre-Coeur. Luni, minis­trul francez de Interne Claude Guéant a argumentat caracterul na­tio­nal al planului sau impotriva acestei forme de delincventa. El a promis, intre altele, o supraveghere a punc­telor de intrare a romanilor pe teritoriul francez. Pe de alta parte, ziaristii de la Le Figaro au realizat un infografic cu harta clanurilor mafiote romanesti care actioneaza in Franta, precum si domeniile de activitate ale acestora, care fac obiectul unor dosare judiciare instrumentate in Franta si Romania.

In acest infogra­fic sunt indicate zonele de unde provin aceste clanuri – Bucuresti, Constanta, Cra­iova, Buzau, Tandarei, Fetesti, Braila, Iasi, Neamt si Baia Mare – si 'domeniile de activitate' – furturi de telefoane mobile, furt din buzunar, carduri bancare si escrocherii umani­tare. Astfel, potri­vit hartii, romanii din Neamt, Iasi, Braila, Buzau, Tandarei, Constanta, Fetesti si Bucuresti sunt specializati in furturi de telefoane mobile, iar cei din Craiova in carduri bancare. Din Bucuresti, Craiova, Fetesti si Tandarei provin si romanii care fura din buzunare, lor adau­gan­du-li-se cei din Baia Mare. Potrivit hartii rea­lizate de Le Figaro, Capitala este si locul de ori­gine al romanilor care fac bani din escrocherii umanitare.

×
Subiecte în articol: externe