x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pariul riscant al Chinei!

Pariul riscant al Chinei!

26 Feb 2018   •   13:30
Pariul riscant al Chinei!

Oferindu-i lui Xi Jinping dreptul de a ramane presedinte pe viata, Partidul comunist chinez (PCC) isi asuma un risc: cel al renuntarii la unui model de succesiune care asigura, de trei decenii, stabilitatea tarii. De la preluarea puterii, in 2013, Xi si-a consolidat pozitia in fruntea statului, indepartandu-i, totodata, pe principalii sai rivali.

 

Acum, PCC vine si da totul peste cap. "Limita a doua mandate succesive a fost decisa pentru a garanta o anumita stabilitate. Daca ramane mai mult de 10 ani, Xi Jinping va fi, fara indoiala, mult mai scrutat de elita politica si de cetatenii chinezi", a comentat Simone van Nieuwnhuizen, expert in sinologie.

Proiectul reformei constitutionale pune sub semnul intrebarii notiunea de "conducere colectiva", impusa de fostul lider Deng Xiaoping in anii 1980, cu scopul de a evita mentinerea la putere a unui sef necontestat, asa cum a fost cazul fondatorului regimului, Mao Tse-dong. Predecesorii lui Xi Jinping, Hu Jintao (2003-2013) si Jiang Zemin (1993-2003) au exercitat fiecare doua mandate de doi ani. De fiecare data, tranzitia s-a facut in liniste, ceeea ce a permis Chinei sa devina a doua economie mondiala.

Dar Xi, 64 de ani, afiseaza mai multa autoritate: si-a intarit controlul asupra societatii civile, a lansat o vasta campaniei anticoruptie, a impus includerea propriei "gandiri" in statututul Partidului si a demarat un fel de cult personalitatii. Daca va ramane la carma si dupa 2023, el va dori, probabil, sa-si duca la bun sfarsit programul, care prevede, printre altele, "renasterea" Chinei, menita sa dobandeasca o importanta infuenta mondiala, dotata cu o societate prospera si o arma puternica.

Supus total PCC, parlamentul chinez se va reuni in sesiune anuala in 5 martie si, cu exceptia unei catastrofe, ii va acorda lui Xi JInping inca un mandat de cinci ani si va aboli limita de 10 ani. "Limitarea numarului de mandate a permis institutionmalizarea tranzitiei la varful puterii in stat. Si a blocat orice eventuala dorinta a PCC de a impune o domnie tiranica sau de alunecare a tarii spre un declin catastrofic", a estimat Jonathan Sullivan, cercetator la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie. 

 

 

 

×