x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentarii turci amendează geamia Hunkiar

Parlamentarii turci amendează geamia Hunkiar

de Doru Iordache    |    12 Iun 2009   •   00:00

Geamia Hunkiar din peninsula oraşului Constanţa a fost construită în 1862. Clădirea este considerată monument istoric din grupa A şi se află la poziţia 561 pe lista monumentelor istorice.

Direcţia Judeţeană de Cultură şi Culte a trecut peste decizia Ministerul Culturii şi Cultelor care a aprobat canoul şantier să se desfăşoare la o distanţă de trei metri faţă de zidurile moscheei şi a micşorat limita de construire la 1,2 metri.

Acum zidurile geamiei Hunkiar s-au crăpat. La începutul lunii august 2008, exact la un meru lângă geamia Hunkiar s-au demarat lucrările la un imobil cu subsol, două etaje şi mansardă. Muftiul Iusuf Muurat a făcut mai multe demersuri pentru stoparea acestei construcţii. Muftiatul Cultului Musulman din România a făcut două plângeri prealabile către Primăria Constanţa care a dat două autorizaţii de construire în luna august 2008 societăţii Cin Cin SRL.

În paralel, Muftiatul a mai sesizat Inspectoratul Judeţen în Construcţii Constanţa şi a formulat o acţiune în instanţă. În momentul de faţă, la Tribunalul Constanţa se află în curs de soluţionare un dosar în care părţi sunt, reclamant ­ Prefectura Constanţa şi Muftiatul cultului Musulman, iar pârât ­ Primăria Constanţa. Obiectul acestei acţiuni este anularea Autorizaţiei de construire a clădirii din apropiere.

În paralel s-a cerut şi suspendarea lucrărilor. Dosarele au mers în paralel.

TERTIPURILE GREFIERULUI
Pentru ca judecata suspendării lucrărilor să meargă repede încă de la primul termen care a avut loc în septembrie 2008, avocaţii Muftiatului au depus înscrisuri printre care şi cererea de chemare în judecată. La următorul termen însă au apărut surprizele. În dosarul de fond erau documentele, în cel de suspendare... nu! S-a mai cerut un termen. Au fost depuse din nou documentele ca şi la primul termen sub semnătura grefierului.

Au fost şi verificate. Dar surprizele au continuat. La următorul termen documentele depuse erau nesemnate de reclamant. Aşa că s-a mai dat un termen. Nici termenele nu au fost respectate. În loc de un termen scurt de 15 zile aşa cum spene codul de procedură termenul acordat a fost de 30. Aşa s-au pierdut opt luni şi în tot acest timp lucrările au continuat, iar acum imobilul este finalizat la "roşu".

Duminică, 3 mai, muftiul Iusuf Muurat a susţinut o conferinţă de presă alături de deputaţii uniunilor turcă şi tătară; "Cu toate aceste tergiversări am încredere că instanţele îşi vor face datoria. Ceea ce este îngrijorător este că structura construcţiei a fost afectată de săpăturile făcute. În consecinţă, zidurile s-au crăpat atât la interior, cât şi la exterior.

Realizarea proiectului de reabilitare a clădirii Muftiatului costă 73.000 de euro, iar lucrarea în sine, 640.000 de RON. În această situaţie ne-am pus întrebarea: «Cum îşi protejează statul român monumentele de patrimoniu dacă se dau astfel de aprobări?». Dumitru Bădrăgan, avocatul Muftiatului, invocă lipsa de competenţă a Primăriei Constanţa în emiterea autorizaţiei de construire care, în opinia sa, era atributul exclusiv al Consiliului Judeţean Constanţa.

 

În susţinerea afirmaţiei sale avocatul citează o hotărâre a Curţii Constituţionale din august 2007, când instanţa a analizat o excepţie privind construcţia de lângă catedrala catolică Sfântu Iosif din Bucureşti. Sorin Moceanu, administratorul societăţii care a construit clădirea, afirmă că atunci când s-a finalizat proiectul s-a emis alt aviz, care respectă prevederile Codului Civil şi, în consecinţă, nu a construit ferestre la limita de proprietate.

În plus, Moceanu susţine că atunci când s-a prezentat cu avizul la Ministerul Culturii nu i s-a cerut nici un document eliberat de Consiliul Judeţean şi i s-a acceptat documentaţia emisă de Primăria

Constanţa.CONSULUL REPUBLICII TURCIA LA CONSTANŢA IA POZIŢIE FAŢĂ DE SITUAŢIA GEAMIEI HUNKIAR
Consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Agca, a făcut următoarea precizare: "În România, şi mai ales în zona Dobrogea, există foarte multe vestigii culturale şi monumente istorice comune Turciei şi României. Autorităţile române acordă atenţie necesităţii conservării acestor vestigii.

În acest context atât Consulatul Republicii Turcia, cât şi autorităţile româneşti suntem de părere că imobilul care se construieşte în vecinătatea geamiei Hunkiar în situl antic Tomis sau Peninsula istorică a oraşului Constanţa nu ar trebui să afecteze această operă istorică.

Geamia Hunkiar este apreciată atât de comunitatea turcă, cât şi de cea tătară din Constanţa ca un monument istoric şi un lăcaş de cult cu o semnificaţie deosebită. Situaţia acestei geamiei, monument istoric, este urmărită îndeaproape de Prefectura Constanţa şi de Muftiatul Cultului Musulman din România. Dosarul a ajuns în instanţă şi suntem convinşi că se va lua cea mai bună hotărâre în acest caz."

DEPUTATUL TURC HASAN SOMNEZ
Cinci deputaţi turci din comisia de prietenie româno-turcă au făcut joi, 11 iunie, o vizită în România şi în special în Dobrogea. Primul obiectiv vizitat a fost geamia Hunkiar. Muftiul cultului musulman Iusuf Muurat a prezentat situaţia geamiei deputataţilor turci. La finalul vizitei, Hasan Somnez a declarat:

"Consider că autorităţile locale vor fi sensibilizate de această problemă. Am înţeles că s-a ajuns şi la tribunal cu acest dosar. Nu avem nici cea mai mică îndoială că instanţele din România vor lua cea mai bună hotărâre în acest sens. În situaţia în care nu se va rezolva situaţia există şi alte căi de atac, se poate continua procesul. Se poate ajunge la foruri superioare sau la instanţe internaţionale".

×
Subiecte în articol: externe constanta termen hunkiar