x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul danez restabileşte controalele vamale permanente la frontiere

Parlamentul danez restabileşte controalele vamale permanente la frontiere

de Marina Constantinoiu    |    01 Iul 2011   •   14:19

Danemarca va restabili controalele vamale permanente la frontiere, in ciuda ingrijorarilor pentru libera circulatie in Europa, potrivit unui proiect aprobat, vineri, de comisia de Finante din Parlament, masura fiind executorie, relateaza AFP.

Asa cum era prevazut, cei noua deputati ai Comisiei membri ai majoritatii au aprobat proiectul, iar cei opt din opozitie au votat impotriva.

Sub presiunea Partidului Poporului Danez (PPD, extrema-dreapta), Danemarca si-a anuntat, la 10 mai, fara nici o consultare prealabila cu alte tari vizate, intentia sa de a reintroduce controalele vamale permanente la frontierele nationale cu Germania si Suedia.

Acest proiect este criticat de Uniunea Europeana (UE), pentru riscul pe care-l reprezinta pentru libera circulatie in interiorul spatiului Schengen.

Opozitia daneza si-a sporit manevrele in vederea incercarii unei intarzieri sau impiedicari a votului sau in Parlament.

Ministrul danez de Externe, Lene Espersen, a declarat ca este vorba despre un control vamal asupra "transportului de obiecte, cum ar fi arme si droguri, (si ca) nu este vorba deloc despre un control al identitatii persoanelor sau pasapoartelor lor, si nici despre controale de frontiera ca inainte".

×