x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European cere Ungariei să respecte valorile fundamentale ale UE

Parlamentul European cere Ungariei să respecte valorile fundamentale ale UE

de Marina Constantinoiu    |    17 Feb 2012   •   13:07

Parlamentul European va elabora un raport pentru a evalua daca legislatia si valorile Uniunii Europene sunt respectate in Ungaria, potrivit unei decizii adoptate joi, la Strasbourg. In urma acestui raport, PE va decide daca va cere activarea articolului 7 al Tratatului UE, care se foloseste pentru a investiga un risc clar de incalcare grava a valorilor europene comune. Rezolutia Parlamentului European cere de asemenea Comisiei Europene sa monitorizeze indeaproape schimbarile legislative din Ungaria si felul cum se pun in practica.

Autoritatile ungare trebuie sa se conformeze cu recomandarile, obiectiile si cererile Comisiei Europene, Consiliului Europei si ale Comisiei de la Venetia si sa amendeze legile respective, respectand astfel valorile si standardele fundamentale ale UE, potrivit rezolutiei elaborate de grupurile S&D, ALDE, Verzii/EFA si GUE/NGL. Textul a fost adoptat de plenul Parlamentului European cu 315 voturi pentru, 263 voturi impotriva si 49 voturi de abtinere.

Parlamentul European isi exprima "adanca preocupare" cu privire la Ungaria in privinta situatiei democratiei, statului de drept, protectiei drepturilor omului si sociale, aplicarii sistemului de separatie a puterilor in stat, precum si egalitatii si nediscriminarii.

Parlamentul cere de asemenea Comisiei sale de Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE), sa monitorizeze, in colaborare cu Comisia Europeana, Consiliul Europei si Comisia de la Venetia, felul in care au fost puse in practica recomandarile Comisiei Europene si ale Parlamentului European si sa prezinte o evaluare sub forma unui raport.

Ce ar trebui monitorizat?
Deputatii europeni cer Comisiei Europene sa monitorizeze indeaproape orice amendamente aduse legislatiei ungare, felul in care aceasta se aplica, precum si respectarea de catre Ungaria a literei si spiritului tratatelor Uniunii Europene. Comisia Europeana va trebui sa elaboreze un studiu aprofundat care sa asigure:
- deplina independenta a justitiei,

- ca reglementarile care privesc Banca Nationala a Ungariei respecta legislatia UE,

- ca independenta institutionala a protectiei datelor si libertatea de informare sunt restabilite si garantate,

- ca dreptul Curtii Constitutionale de a revizui orice legislatie este restabilit, inclusiv dreptul de a revizui legislatie bugetara si de fiscalitate,

- ca libertatea presei si pluralismul sunt garantate de litera Legii presei din Ungaria si sa urmareasca felul in care se pune in aplicare,

- ca noua lege electorala se conformeaza standardelor democratice europene si respecta principiul alternantei la guvernare,

- ca dreptul de a face opozitie politica intr-o maniera democratica este asigurat in cadrul si in afara institutiilor,

- ca Legea privind bisericile si alte forme de religie respecta principiile de baza ale libertatii de constiinta si nu face inregistrarea bisericilor subiect al unei aprobari cu o majoritate de doua-treimi in Parlamentul Ungariei.

Activarea articolului 7?
Deputatii europeni cer Conferintei Presedintilor (structura de conducere a PE compusa din Presedintele PE si liderii grupurilor politice) sa ia in considerare, pe baza raportului Comisiei LIBE, activarea masurilor necesare, inclusiv articolul 7.1 al Tratatului UE, care poate fi invocat atunci cand exista serioase incalcari ale valorilor comune ale UE.

Informatii suplimentare
Noua Constitutie a Ungariei a fost adoptata de Parlamentul ungar la 18 aprilie 2011 si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2012. Adoptarea legilor fundamentale de implementare a provocat preocupari serioase in multe domenii, in mod special in ce priveste independenta justitiei, independenta Bancii Centrale, independenta autoritatii de protectie a datelor, corectitudinea conditiilor pentru competitie politica si realizarea alternantei politice, precum si legea care supune sistemul de impozitare a venitului unui vot cu doua treimi in Parlament, legile fundamentale care dau drepturi exclusive actualei majoritati de a numi oficiali pentru mandate neobisnuit de lungi.

La 17 ianuarie 2012, Comisia Europeana a initiat proceduri de "infringement" (incalcarea legislatiei europene) impotriva Ungariei in raport cu trei probleme: independenta Bancii Centrale a Ungariei, scaderea varstei obligatorii de pensionare a judecatorilor de la 70 la 62 de ani, independenta autoritatii de protectie a datelor. Comisia a cerut de asemenea autoritatilor ungare mai multe informatii privind chestiunea independentei justitiei. Guvernului ungar a primit un ragaz de o luna pentru a raspunde.

×