x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European discută despre pensia suplimentară pentru muncitorii mobili

Parlamentul European discută despre pensia suplimentară pentru muncitorii mobili

09 Apr 2014   •   20:23

În contextul îmbătrânirii populaţiei UE, crearea unei scheme de pensii ocupaţionale este din ce în ce mai încurajată. Dar aceste pensii nu au valoare pentru muncitorii europeni care se multă în altă ţară UE pentru a lucra, deoarece pot pierde beneficiile din cauza legislaţiei diferite în UE.

Parlamentul European va dezbate şi vota săptămâna viitoare un raport privind dobândirea şi păstrarea drepturilor minime la pensia suplimentară. Muncitorii mobili beneficiază deja de drepturile de pensie de la stat, care sunt protejate de dreptul UE. Dar această protecţie nu funcţionează pentru schemele de pensie suplimentară (pensii ocupaţionale finanţate sau cofinanţate de angajatori).

Parlamentul European va dezbate şi vota un acord neoficial cu Consiliul privind reguli noi ce asigură păstrarea drepturilor pensiilor suplimentare de către muncitorii mobili. Regulile fixează cerinţe minime referitoare la perioada activă necesară pentru păstrarea dreptului la pensia suplimentară (care nu trebuie să depăşească trei ani). La insistenţa Parlamentului European, aceste reguli se aplică acum muncitorilor transfrontalieri.

După încheierea acordului dintre PE şi Consiliu, raportoarea Ria Oomen-Ruijten (PPE, Olanda) a declarat: “Muncitorii europeni se pot bucura acum de drepturi depline la pensie când se mută în alt stat membru. Legislaţia va ajuta la eliminarea barierelor din calea liberei circulaţii a muncitorilor”. Dacă Parlamentul European aprobă acordul, statele membre vor avea la dispoziţie patru ani pentru a transpune regulile noi în legislaţia naţională. (D.I)


×
Subiecte în articol: parlamentul european