x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul Greciei a adoptat aseară programul economic de austeritate, care permite menţinerea ţării în zona euro

Parlamentul Greciei a adoptat aseară programul economic de austeritate, care permite menţinerea ţării în zona euro

de Marina Constantinoiu    |    13 Feb 2012   •   05:09
Parlamentul Greciei a adoptat aseară programul economic de austeritate, care permite menţinerea ţării în zona euro

Parlamentul Greciei a adoptat duminica seara programul economic de austeritate, care permite declansarea unui plan financiar de salvare a tarii si mentinerea sa in zona euro, asa cum i-au cerut creditorii. In timpul dezbaterii, peste 100.000 de oameni au protestat in fata sediului Parlamentului impotriva noilor masuri, intre care: reducerea cu 22% a salariului minim, taierea pensiilor si suprimarea a cel putin 15.000 de posturi bugetare.

"O noapte furtunoasa la Atena, unde Legislativul a adoptat noul plan de austeritate care a scos in strada peste 100.000 de oameni. Acordurile de stabilitate cu institutiile creditoare au obtinut 199 de voturi pentru si 74 - impotriva. Ca urmare a nesupunerii, 45 de membri din cele trei formatiuni ale coalitiei guvernamentale au fost exclusi din partid. De cealalta parte a baricadei, protestatarii au demonstrat pasnic inca de la primele ore ale dupa-amiezii de ieri", relateaza corespondentul la Atena al Radio Romania Actualitati.

Cu cateva ore inaintea votului crucial din Parlament, centrul Capitalei elene se transformase insa intr-un camp de lupta. Violentele s-au soldat cu ranirea a zeci de persoane. Primele ore ale diminetii de luni dezvaluie si imaginea dezastrelor. Magazine, sedii de banci si cateva cladiri istorice au fost devastate sau incendiate. In centrul Atenei au fost inregistrate 45 de incendii, care au izbucnit aproape simultan. Inventariind pagubele produse, ministrul de resort lasa sa se inteleaga ca a existat un plan organizat. Episoade violente s-au inregistrat si la Salonic si in alte orase ale tarii.

×