x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul Turciei a aprobat operaţiuni militare în Siria. Sirienii si-au cerut scuze pentru bombardament

Parlamentul Turciei a aprobat operaţiuni militare în Siria. Sirienii si-au cerut scuze pentru bombardament

04 Oct 2012   •   13:36
Parlamentul Turciei a aprobat operaţiuni militare în Siria. Sirienii si-au cerut scuze pentru bombardament
UPDATE 17: Siria si-a cerut scuze pentru bombardament. Conform AFP, care îl citează pe vicepremierul turc Beşir Atalay, Siria recunoaste ca este responsabila pentru omorarea celor cinci civili si asigura ca un astfel de incident nu se va mai repeta.

UPDATE 15:13
- UPDATE 15:13 - Parlamentul Turciei a aprobat efectuarea de operaţiuni militare în afara graniţelor ţării, dacă guvernul le consideră necesare, demers ce survine la o zi după ce obuze de artilerie trase din Siria au provocat moartea a cinci civili într-un oraş turcesc, relatează Reuters.

Guvernul turc a cerut aprobarea parlamentului pentru a trimite militari în ţări străine, în cadrul unui memorandum în care se afirmă că "acţiunea agresivă" întreprinsă de forţele armate ale Siriei împotriva teritoriului turc reprezintă o ameninţare serioasă pentru securitatea naţională.

Parlamentul turc s-a reunit de urgenţă astăzi, cu uşile închise, pentru a autoriza armata să efectueze operaţiuni pe teritoriul sirian. Măsura a fost luată în urma atacului cu obuze lansat aseară dinspre teritoriul sirian, incident soldat cu moartea a cinci civili turci în localitatea Akçakale.

Deputaţii turci urmează să dezbată un text propus de guvernul islamo-conservator care stipulează că, 'dacă este necesar', el va fi mandatat pentru a ordona operaţiuni armate în Siria deoarece 'activităţile ostile ce vizează teritoriul turc sunt pe punctul de a deveni un atac militar (...) şi ca urmare a acestui fapt ameninţă securitatea noastră naţională'. Această autorizare parlamentară este valabilă timp de un an.

Chiar dacă cele două partide de opoziţie, între care principala forţă Partidul Republican al Poporului (CHP), au anunţat că vor vota împotriva, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), la putere, condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, dispune de o netă majoritate în Adunarea naţională şi textul ar urma să fie votat. Constituţia turcă prevede că orice operaţiune militară externă trebuie să fie autorizată în prealabil de Parlament.

Tot astăzi, Turcia a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri contra Siriei pentru a o constrânge să oprească acţiunile agresive şi să respecte suveranitatea ţărilor vecine.

'Turcia cere Consiliului de Securitate să ia măsurile necesare pentru a pune capăt actelor de agresiune şi pentru a asigura respectarea de către Siria a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi securităţii Turciei', scrie ambasadorul turc la ONU, Ertugrul Apakan, într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului de Securitate ONU, Gert Rosenthal.

NATO şi Naţiunile Unite au cerut Siriei să înceteze imediat orice acţiune agresivă împotriva Turciei.Într-o încercare de aplanare a conflictului, oficiali ai regimului sirian au exprimat condoleanţe familiilor care şi-au pierdut apropiaţii în incidentul de miercuri seara, anunţând deschiderea unei anchete pentru elucidarea circumstanţelor atacului.

La mijlocul lunii septembrie a.c., mai multe obuze lansate dinspre teritoriul Siriei au distrus câteva imobile în Turcia, rănind trei persoane, pe fondul acuzaţiilor Damascului că Ankara antrenează şi finanţează grupări înarmate ale opoziţiei siriene în tabere de la frontiera dintre cele două ţări.

×
Subiecte în articol: siria turcia atentate atacuri bomba