x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partid pro-independență, interzis în Hong Kong

Partid pro-independență, interzis în Hong Kong

de Şerban Mihăilă    |    25 Sep 2018   •   14:11
Partid pro-independență, interzis în Hong Kong

Printr-o decizie fără precedent, guvernul din Hong Kong a interzis o formațiune politică, mai exact un partid care susține independența față de China și transformarea regiunii administrative cu statut special în republică. Măsura, o premieră după 1997, atunci când fosta colonie britanică a revenit sub autoritatea Beijing-ului, erodează libertatea de exprimare și lovește în autonomia influentului centru financiar asiatic.

„Partidul Național are o agendă extrem de clară și își urmărește scopul, acela de a transforma Hong Kong într-o republică”,  a declarat, ieri, secretarul de stat pentru Securitate al metropolei, John Lee, citat de „Bloomberg”. Partidul ar putea utiliza forța pentru a-și atinge obiectivul și a răspândit până acum „ură și discriminare” contra chinezilor aflați în Hong Kong, a adăugat el, la zece zile după ce formațiunea politică acuzată că reprezintă „un risc la adresa securității naționale” adusese argumente legale împotriva deciziei de interdicție. John Lee a precizat că partidul interzis, cu o vechime de doi ani, era gata să utilizeze orice mijloace pentru obținerea independenței, ceea ce constituie o amenințare la adresa securității naționale și, prin urmare, justifică interdicția de funcționare. Temeiul legal invocat pentru aplicarea interdicţiei este Ordonanţa privind Societăţile din Hong Kong, o normă legislativă din perioada colonială, care prevede că orice grupuri şi organizaţii sociale au obligaţia de a se înregistra la poliţiei. Legea permite guvernului să interzică astfel de asocieri „în interesul securităţii naţionale, al ordinii publice sau al protecţie drepturilor şi libertăţilor altora”.

Un precedent periculos

Decizia pare să confirme îngrijorarea generală conform căreia administrația metropolei intenționează să creeze un precedent extrem de periculos pentru reprimarea mișcărilor de opoziție, lovind astfel direct în autonomia Hong Kong-ului, teritoriul guvernat după principiul „o țară, două sisteme”, ce îi permite să își mențină statutul de centru financiar independent și libertăți mult mai mari decât în restul Chinei, inclusiv dreptul la liberă exprimare și asociere. Interzicerea Partidului Național reprezintă ultima încercare de a suprima mișcările apărute după protestele de stradă din 2014, care nu au reușit să impună reformele democratice dorite. Doi ani mai târziu, conducerea de la Beijing avea să dea o nouă interpretare legislației din Hong Kong, interzicând activiștilor de opoziție să ocupe funcții publice. Din această perspectivă, interzicerea formațiunii politice pro-independență creează și premisele pentru repunerea pe tapet a unei legislații pentru securitatea națională, care interzice „secesiunea” și „acțiunile de subminare”.

Decizia ar putea avea un efect devastator, ducând la reprimarea dezbaterilor democratice asupra unor subiecte care, în actuala legislație, nu sunt ilegale”.

Chris Ng, lider al unei mișcări pentru promovarea democrației din Hong Kong

×