x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul Comunist Chinez vrea un CREŞTINISM compatibil cu "calea socialismului"

Partidul Comunist Chinez vrea un CREŞTINISM compatibil cu "calea socialismului"

07 Aug 2014   •   13:05
Partidul Comunist Chinez vrea un CREŞTINISM compatibil cu "calea socialismului"

China îşi va crea propria 'teologie creştină', 'compatibilă' cu cultura chineză şi cu 'socialismul', a relatat joi o publicaţie de stat, pe fondul tensiunilor în creştere în această ţară între comunităţile creştine şi autorităţi, informează France Presse.

'Construirea teologiei creştine chineze trebuie adaptată condiţiilor naţionale şi să integreze cultura chineză', a explicat Wang Zuoan, şef al Administraţiei de Stat pentru Afaceri Religioase, citat de China Daily.

Această teologie de tip chinez 'trebuie să fie compatibilă cu calea socialismului' adoptată de Partidul Comunist Chinez, a mai indicat oficialul citat.

China numără între 23 şi 40 de milioane de creştini protestanţi, reprezentând între 1,7% şi 2,9% din populaţie, conform cifrelor furnizare la un recent seminar la Shanghai şi citate joi de mai multe publicaţii de stat.

Aproximativ 500.000 de persoane sunt botezate în fiecare an în cadrul comunităţii protestante chineze, a precizat China Daily.

'În ultimele decenii, bisericile protestante chineze s-au dezvoltat extrem de rapid, prin aplicarea de politici religioase naţionale', a spus Wang.

În China, practicile religioase rămân strict controlate de Partidul Comunist - oficial ateu şi care se teme de apariţia unor contra-puteri -, iar adepţii diferitelor culte recunoscute nu se pot reuni decât în locuri aprobate corespunzător.

'Bisericile subterane' neautorizate, care s-au dezvoltat în afara organizaţiilor oficiale, sunt cu regularitate reprimate şi dizolvate de forţele de ordine.

Chiar şi bisericile recunoscute suferă din cauza unor autorităţi locale: astfel, în aprilie, o biserică protestantă monumentală de la Wenzhou, în estul ţării, a fost demolată la ordinul autorităţilor, declanşând o nelinişte puternică printre credincioşi.

În acest oraş cunoscut de asemenea pentru dinamismul antreprenorilor săi, precum şi pentru impozante sa comunitate creştină, municipalitatea a considerat că respectiva clădire, administrată de altfel de o asociaţie recunoscută, era 'o construcţie ilegală', de dimensiuni excesive.

Cifrele furnizate joi de China Daily nu îi cuprind şi pe catolici - care la rândul lor nu se pot reuni decât în biserici certificate şi supravegheate, în cadrul unor parohii care resping autoritatea Vaticanului şi a Papei.

În paralel, s-a constituit o Biserică Catolică clandestină fidelă Sfântului Scaun.

Experţii estimează că, în total, China numără cel puţin 12 milioane de catolici, împărţiţi între cele două biserici.

Conform cifrelor de la sfârşitul lui 2013, aproximativ 65 de milioane de exemplare din Biblie au fost tipărite în total în China, incluzând şi ediţiile în limbile minorităţilor etnice. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: crestinism china crestini in china