x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul Democrat inițiază un proiect de reformă a poliției în Congresul SUA

Partidul Democrat inițiază un proiect de reformă a poliției în Congresul SUA

09 Iun 2020   •   12:02
Partidul Democrat inițiază un proiect de reformă a poliției în Congresul SUA
Sursa foto: pixabay.com

Congresmenii democrați au anunţat un proiect legislativ pentru reformarea poliţiei. Între timp avea loc priveghiul afro americanului  George Floyd, ucis de poliţiştii din Minneapolis, informează dpa.

Floyd avea 46 de ani, când a fost omorât, în data 25 mai, fiind imobilizat de un agent de poliţie. Incidentul a declanşat ample proteste împotriva rasismului şi a brutalităţii forţelor de ordine în multe oraşe din SUA şi din lume.

Proiectul de lege, prezentat de democraţi în cele două camere ale Congresului SUA, are drept scop reducerea violenţei poliţiei, instruirea agenţilor şi supravegherea şi responsabilitatea poliţiştilor la nivel naţional.

Noua Justice in Policing Act (legea justiţiei în activitatea de poliţie) ar interzice strangularea în scopul imobilizării şi unele mandate de percheziţie fără preaviz, utilizarea camerelor video aflate asupra agenţilor, ar înfiinţa o bază de date pentru urmărirea abaterilor disciplinare ale poliţiştilor și ar modifica imunitatea de care beneficiază poliţiştii, împotriva răspunderii personale pentru acţiunile în exerciţiul funcţiunii, ceea ce ar facilita urmărirea în justiţie a abuzurilor.

"Lumea asistă la naşterea unei noi mişcări în ţara noastră. O profesie care dă unor persoane puterea de a ucide trebuie să fie o profesie pentru care este nevoie de agenţi foarte bine instruiţi, care răspund în faţa publicului", a declarat Karen Bass, concresman democrat în Camera Reprezentanților. 

Iniţiatorii proiectului de lege au îngenunchiat în faţa Capitoliului SUA şi au ţinut timp de 8,46 de minute, un moment de reculegere, timpul cât  ofiţerul de poliţie şi-a ţinut genunchiul pe gâtul lui Floyd.

Nu se știe încă dacă proiectul va fi susţinut de republicani.

Noul act normativ nu răspunde cererilor multor activişti de a tăia fondurile pentru poliție.

Preşedintele Donald Trump a condamnat această solicitare la o întâlnire la Casa Albă cu oficiali ai forţelor de ordine. "Nu se vor tăia fonduri, nu se va desfiinţa poliţia şi nu va exista nicio dezmembrare a poliţiei", a declarat acesta.

Congresmanul republican Kevin McCarthy a scris un mesaj pe Twitter: "Democraţii vor să vă taie fondurile, dar republicanii nu vă vor întoarce spatele niciodată".

Schimbările reale se vor produce la nivelul fiecărui stat. Consiliul municipal din Minneapolis, statul Minnesota, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, unul dintre primele planuri de reformă prin desfiinţarea departamentului de poliţie şi crearea unui nou sistem de siguranţă publică. Oficialii din New York au în vedere posibilitatea de a redirecţiona fondurile poliţiei către iniţiative pentru tineret, iar comisarul poliţiei metropolei, Dermot Shea, a declarat că sprijină această propunere. 

Înainte de funeraliile lui George Floyd, care vor avea loc astăzi, se aşteaptă ca mii de oameni să participe la o ceremonie publică în memoria sa, la biserica din Houston, unde este depus trupul neînsufleţit. O transmisiune video în direct arată un flux neîntrerupt de persoane care trec prin fața sicriului. Unii poartă tricouri cu portretul acestuia şi cu unele din ultimele sale cuvinte: "I can't breathe".

Pentru agentul de poliţie Derek Chauvin, care l-a imobilizat pe Floyd şi a fost acuzat de crimă, o instanţă a stabilit o cauţiune de 1,25 milioane de dolari. Fostul poliţist a acceptat să nu contacteze familia victimei, să nu se angajeze în funcţii de securitate sau aplicare a legii, să nu părăsească statul Minnesota şi să predea armele de foc. Pentru ceilalţi trei poliţişti implicaţi în dosar, acuzaţi de complicitate, cauţiunea este de un milion de dolari. Chauvin a apărut pentru prima oară în faţa judecătorului luni, iar următorul termen a fost stabilit pe 29 iunie.

Protestele după moartea lui Floyd s-au extins în toată țara, iar manifestaţiile din weekend în marile oraşe americane au fost de o amploare fără precedent. Cazurile de tactici brutale ale poliţiei împotriva demonstranţilor au dat un impuls cererilor de reformă.

Unele proteste anterioare au degenerat în violenţe şi jafuri.
 

×