x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul lui Chirac, la judecata

Partidul lui Chirac, la judecata

04 Feb 2004   •   00:00

Primaria Parisului a anuntat ieri, spre surprinderea tuturor, ca va aduce in fata justitiei partidul presedintelui Jacques Chirac. Municipalitatea cere de la Uniunea pentru o Miscare Populara despagubiri de mai multe milioane de euro pentru delapida rile care au avut loc intre anii 1980 si 1990.

INGINERIA.Este inca una dintre consecintele, neplacute pentru Chirac, ale scandalului "Jupp.gate". Alain Jupp., fostul premier francez si aliat apropiat al presedintelui Chirac, a fost condamnat la sfarsitul saptamanii trecute la 18 luni de inchisoare cu suspendare. Considerat una dintre sperantele politicii franceze, Jupp. a fost gasit vinovat pentru rolul avut intr-o schema de finantare a partidului de centru-dreapta din banii contribuabililor parizieni. Delapidarea de proportii se petrecea in timpul mandatului lui Chirac de primar al Parisului, intre anii 1977 si 1995. In acei ani tulburi, Jupp. era directorul financiar al Primariei.

LA ANANGHIE. Chirac este evident deranjat de directia pe care o ia scandalul, mai ales ca decizia tribunalului il impiedica pe Jupp. sa detina o functie publica timp de 10 ani. Jupp., actualmente primar al orasului Bordeaux si presedinte al partidului, era vazut de multi ca un posibil succesor al lui Chirac. Daca Jupp. renunta insa la politica, Chirac devine foarte vulnerabil la atacurile ambitiosului ministru de Interne, Nicolas Sarkozy, care nu face nici un secret din faptul ca vizeaza presedintia Frantei. (Ana Ilie)

Calatorii de lux pentru familie
Chirac s-a mai aflat in mijlocul unui scandal cu privire la banii contribuabililor francezi folositi in alte scopuri decat cele legale. Fiica si sotia sa au fost, intre anii 1992 si 1995, in calatorii de lux la New York, Tokyo si la o statiune din Oceanul Indian, tot pe banii parizienilor. Pe atunci, Chirac era primarul Parisului si a platit pentru distractiile de cinci stele ale familiei sale cu banii jos. Pentru ca a fost ales presedinte, beneficiaza insa de imunitate si nu poate fi pus sub acuzare.

×
Subiecte în articol: externe chirac