x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul Rusia Unită vrea să interzică dolarul american prin Constituţie

Partidul Rusia Unită vrea să interzică dolarul american prin Constituţie

de Agerpres    |    01 Aug 2012   •   09:47
Partidul Rusia Unită vrea să interzică dolarul american prin Constituţie

Deputatul Evgheni Fiodorov, din partea Rusiei Unite, partidul de guvernamant, a propus o serie de amendamente la Legea privind Banca Centrala, care ar trebui sa lege economia tarii exclusiv de rubla, pentru ca aceasta sa nu se mai raporteze la o moneda straina, asa cum in prezent se raporteaza la dolar.

Cotidianul Izvestia scrie ca, potrivit parlamentarului, modificari in acest sens ar trebui facute si in Constitutia Federatiei Ruse, insa expertii au intampinat initiativa cu mult scepticism.

Fiodorov a spus ca nu va dezvalui pana in toamna detalii ale proiectului de lege la care lucreaza in prezent. Ceea ce se stie este ca scopul acestora este de a lega complet economia rusa de rubla. Rubla trebuie sa devina valuta nationala ori, cum aceasta se raporteaza la dolar in prezent, nu poate sa fie ca atare. Situatia actuala ar nemultumi chiar si conducerea Bancii Centrale de la Moscova, mai spune Fiodorov.

"Jumatate din rezervele de aur ale tarii (peste 250 miliarde de dolari) nu sunt profitabile, ci chiar daunatoare. Pentru acestea s-au platit resurse reale. Este nevoie de a schimba fundamental intregul sistem valutar al tarii si de a lansa un mecanism monetar raportat exclusiv la rubla, nu in sprijinul dolarului american si cresterea bugetului SUA, ci in sprijinul investitiilor interne", crede politicianul rus.

In prezent, acest lucru este imposibil de realizat, intrucat, spune el, "toate investitiile vin in tara prin intermediul institutiilor de credit straine. Europa si SUA isi rezolva criza pe cheltuiala noastra. Aceasta nu constituie doar o povara, ci este si inacceptabil".

In acest context, Fiodorov a subliniat necesitatea modificarii Legii cu privire la Banca Centrala, precum si a Constitutiei, pentru a elibera economia rusa de pozitia dominanta a dolarului american. Un grup de experti urmeaza sa puna la punct pana in toamna un proiect de lege in acest sens.

×
Subiecte în articol: dolar constitutia rusia unita putin