x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pe cine a platit CIA pentru secretele lui Donald Trump

Pe cine a platit CIA pentru secretele lui Donald Trump

12 Feb 2018   •   08:37
Pe cine a platit CIA pentru secretele lui Donald Trump

Dupa mai multe luni de negocieri secrete, un cetatean rus a primit din partea serviciilor americane de spionaj 100.000 de dolari, in schimbul promisiunii de a restitui arma cibernetica furata anterior de la Agentia pentru securitate nationala (NSA). O intelegere care, potrivit beneficiarului respectivei sume, urma sa includa si informatii compromitatoare despre presedintele Donald Trump, Matthew Rosenberg, in paginile cotidianului The New York Times.

 

Plata, efectuata in numerar, banii fiind dusi cu un geamantan, intr-un hotel din Berlin, urma sa fie o prima transa din totalul de 1 milion de dolari, cerut de rusul care ar fi avut legaturi cu spionajul rus, dar si cu infractorii cibernetici din Europa de Est. Sustragerea respectivelor coduri a fost o puternica lovitura data NSA, care incerca prin toate mijloacele posibile sa recupereze ceea ce pierduse.

Serviciile americane au anuntat insa ca nu sunt interesate de materialele referitoare la Trump. Dar, in locul programului furat de la NSA, rusul le-a predat americanilor un pachet de informatii neverificate si, dupa toate probabilitatile, fabricate despre liderul american si alti responsabili oficiali, inclusiv conturi bancare, corespondenta electronica si presupuse date ale spionajului rus.  

In acest context, partea americana a rupt orice legatura cu respectivul rus, de teama ca operatiunea sa nu fie scoasa la iveala, ceea ce ar fi antrenat tensiuni politice, daca la Washington s-ar fi aflat ca unii si altii vor sa cumpere materiale compromitoare la adresa presedintelui. CIA a refuzat orice comentarii. NSA a declarat doar ca “angajatii sai sunt obligati sa protejeze informatiile secrete”.

Despre discutiile purtate au relatat surse din serviciile europene, potrivit carora misteriorul rus, constrans, intr-un tarziu, sa paraseasca Occidentul si avertizat sa nu se mai intoarca, daca tine la viata lui, detinea un volum impresionant de secrete, de la codurile furate de la NSA si CIA, pana la inregistrari video, unde Trump apare distrandu-se cu prostituate intr-un hotel din Moscova, in 2013.

Totusi, dorinta lui evidenta de a vinde materiale compromitoare despre Trump le-a dat de gandit americanilor. Au crezut ca, de fapt, este vorba de o tentativa, pusa la cale de Moscova, de a declansa un razboi intre servicii si Casa Alba. Suspiciunile au sporit mai ales dupa ce rusul a scazut pretul cerut de la 10 la 1 milion.
 
Oricum, rusul s-a ales cu 100.000 de dolari. Iar informatiile pe care el ar fi vrut sa le vanda americanilor vizau, printre altele, un consilier al presedintelui Trump, dar si sponsori ai republicanilor. Jurnalistii de la New York Times, care au intrat in posesia acelor documente au afirmat ca nu era vorba despre nici un secret: doar extrase din presa de scandal de peste Ocean.

×