x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PE ULTIMA SUTĂ DE METRI A CAMPANIEI - Interzis la greşeli

PE ULTIMA SUTĂ DE METRI A CAMPANIEI - Interzis la greşeli

de Mihaela Biliovschi    |    31 Oct 2008   •   00:00
PE ULTIMA SUTĂ DE METRI A CAMPANIEI - Interzis la greşeli

Obama e în "mistake-free" zone. Nu are voie să facă vreo greşeală de aici şi până la ziua cea mare. De aceea a şi renunţat să mai ia presa după el la mitingurile electorale. în acelaşi timp, Hillary Clinton l-a trimis pe Bill în misiune electorală, să-l ajute pe Barack.



Dar ce face McCain? John McCain şi Sarah Palin au decis să-şi facă apariţia împreună în turul lor de campanie. I-au adus şi pe Joe-instalatorul, şi pe Titi-constructorul, şi pe Cindy-frizeriţa. Şi împreună îl atacă pe Obama.

DRACONICE

McCain încearcă să aducă în atenţia electoratului, din nou, legăturile "ne-creştine" ale democratului Obama.  De această dată este vorba de un profesor universitar şi critic al Israelului, americano-palestinianul Rashid Khalidi. Conform unui articol publicat de Los Angeles Times în aprilie 2008, Obama ar fi fost prezent la una dintre petrecerile organizate de Khalidi.între timp, ziarul a luat decizia de a anunţa public sprijinul său pentru Barack Obama. Cu doar cinci zile până la alegeri, John McCain a cerut ziarului LA Times să facă publică înregistrarea video în care Obama este prezent în compania lui Khalidi. Articolul mai susţinea că la petrecerea respectivă s-au făcut comentarii "critice" la adresa Israelului.

ISRAEL
LA Times a răspuns că nu se poate, din motiv de protecţie a sursei, care a cerut anonimatul. Palin a spus miercuri că la întâlnirea Khalidi-Obama-Ayers "Israelul a fost descris ca o ţară teroristă mai degrabă decât victimă. Ceea ce nu ştim este răspunsul lui Barack Obama la aceste afirmaţii," a spus Palin. Barack Obama şi-a exprimat public, în nenumărate ocazii, susţinerea puternică, necondiţionată pentru Israel. "Dacă ar fi fost o înregistrare video cu John McCain în costumaţie neo-nazistă, cred că problema ar fi fost tratată un pic diferit", a zis, la rândul său, McCain într-un interviu radio.

FĂCĂTURĂ

Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Obama, Vietor Tommy, a descris acuzaţiile venite din partea lui Palin ca fiind "o făcătură, reciclată, menită să distragă atenţia electoratului". Khalidi a fost profesor la University of Chicago până în 2003, iar în prezent predă despre Orientul Mijlociu la Columbia University. Acesta a criticat Israelul în mod public, dar atât el, cât şi Obama au afirmat că părerile lor sunt complet diferite din acest punct de vedere. LA Times a mai scris că Michelle şi Barack Obama au socializat de nenumărate ori cu Khalidi şi soţia acestuia, Mona. în anul 2003, Khalidi a organizat o acţiune pentru strângere de fonduri în sprijinul carierei politice al lui Barack Obama. Cu trei ani înainte, Bill Ayers, o altă persoană controversată, a organizat o colectă de fonduri pentru Obama.

BILL AYERS

Miercuri, McCain a mai spus că Bill Ayers, caracterizat în anii ’70 drept "terorist domestic" a participat la aceeaşi petrecere organizată de Khalidi în 2003. Ayers a încercat bombardarea Pentagonului şi a Capitoliului în urmă cu 40 de ani, în semn de protest faţă de războiul din Vietnam.  El este fondatorul grupării radicale "Weather Underground". Barack Obama şi Bill Ayers au lucrat împreună în cadrul a două organizaţii comunitare. Scopul lor a fost caritabil, în domeniul educaţional, printre altele.

COMUNIST
Într-un interviu acordat NY Times în 2001, Ayers a spus că nu regretă atacurile cu bombă din trecut, ci doar faptul că nu a făcut mai multe. întrebat dacă ar repeta faptele, Ayers a răspuns că nu elimină posibilitatea. Trei prieteni de-ai săi, inclusiv iubita sa, au murit în timp ce încercau să fabrice o bombă în 1970. În 1995, Ayers s-a autocaracterizat drept un "radical, de stânga şi comunist cu «c» mic".

McCain însuşi are legături cu Khalidi printr-un grup la care Khalidi a ajutat să fie fondat în urmă cu 15 ani. Centrul pentru Cercetare şi Studii Palestiniene a primit peste 400.000 de dolari din partea unei organizaţii conduse de John McCain.

×
Subiecte în articol: externe obama mccain barack obama ayers khalidi