x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pelerinaj european la Chişinău

Pelerinaj european la Chişinău

de Irina Cristea    |    09 Dec 2010   •   19:08
Pelerinaj european la Chişinău
Sursa foto: Francois Lenoir/Reuters

141801-reuters-2010-11-09t171620z-1851123746-gm1e6ba03nv01-rtrmadp-3-eu-enlargement.jpgVizita pe care şeful administraţiei pre­­­zi­denţiale ruse a făcut-o, săp­tă­mâna trecută, la Chişinău a declanşat un adevărat pelerinaj diplomatic în capi­tala Republicii Moldova.

Dacă prezenţa trimisului Kremli­nului, Serghei Narîşkin, a avut darul să impulsioneze dialogul dintre comunişti şi Partidul Democrat, o se­rie de oficiali din Uniunea Europeană au luat drumul Chişinăului pentru a-i încuraja pe politicieni să ajungă la un compromis care să favorizeze traseul european al Moldovei, după alegerile anticipate de la 28 noiembrie.

Interesul extern faţă de formarea unei noi coaliţii de guvernare a fost probat, zilele trecute, de vizitele mi­niş­trilor de Externe ai Poloniei şi Suediei, Radoslaw Sikorski şi Carl Bildt.

Cei doi au încurajat Moldova să continue reformele de democratizare din ultimul an. Diplomaţii s-au ferit să se pronunţe explicit în fa­voa­rea refacerii Alianţei pentru Integrare Europeană, formula de coaliţie în care partidele necomuniste de peste Prut au fost reunite, pentru o vreme, la putere.

În zilele următoare, „portavocile” prin care va fi transmis mesajul Uniunii Europene către Moldova vor fi preşedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, şi co­mi­sa­rul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Ştefan Füle.

Mesajul de încurajare a re­for­me­lor şi a traseului european al repu­blicii de peste Prut veniseră şi dinspre Bucureşti încă dinaintea scrutinului de la sfârşitul lunii trecute. Atât pre­şe­dintele Comisiei pentru Afa­ceri Externe a Senatului, Titus Corlăţean, cât şi fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, al cărui mandat s-a suprapus inclusiv cu protestele de stradă de la Chişinău, din aprilie 2009, s-au arătat favorabili unei refa­ceri a Alianţei pentru Integrare Europeană, în interviuri acordate site-ului rusesc slon.ru.

Vizitele la Chişinău ale unor înalţi demnitari s-au lăsat însă şi cu schimburi de replici nu neapărat amabile. După ce Rusia a fost acuzată de imixtiune în afacerile interne ale Mol­do­vei, în urma vizitei lui Serghei Narîşkin, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a declarat într-un interviu pentru portalul Allmoldova oficialul de la Kremlin a sosit la Chişinău după ce poporul moldovean şi-a exprimat opţiunea electorală.

Narîşkin a probat interesul Rusiei pentru depăşirea instabilităţii politice care durează de ceva timp în Repu­blica Moldova.

În centrul discuţiilor şi întâlnirilor a fost problema dezvoltării relaţiilor de cooperare între cele două ţări în diferite domenii, a mai spus Valeri Kuzmin.

„Curios este că emisarii europeni nu sunt întrebaţi despre imixtiune în afacerile interne. Nici nu vreau să mai amintesc despre declaraţiile de până la alegeri care au fost emise de diverse instanţe europene şi de Se­natul SUA, dar şi de Bucureşti, la adresa anumitor concurenţi electorali”, a menţionat diplomatul.

×
Subiecte în articol: externe