x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul pune toate tunurile pe China

Pentagonul pune toate tunurile pe China

de Şerban Mihăilă    |    18 Mar 2019   •   12:17
Pentagonul pune toate tunurile pe China

În mod strident, propunerea de buget a Pentagonului pentru 2020, concentrată pe principalele amenințări la adresa securității naționale a SUA, a fost sintetizată de secretarul american al Apărării, Patrick Shanahan, în trei cuvinte „China, China și iar China”. Bombardierele, rachetele hipersonice, atacurile cibernetice și armele antisatelit ale chinezilor constituie, în momentul de față, cele mai mari pericole cu care se confruntă armata americană.

 

Deși SUA luptă încă împotriva extremismului islamic, iar Rusia rămâne un motiv serios de îngrijorare, șeful Departamentului american al Apărării și-a axat bugetul pe ceea ce el și alți generali de la Washington consideră a fi cea mai presantă problemă de securitate națională: dezvoltarea rapidă a armatei chineze și ambițiile declarate ale Chinei de a deveni prima putere militară a lumii până în 2050. „Am ignorat această problemă prea mult timp”, i-a avertizat Shanahan pe senatorii americani, săptămâna trecută, în timpul prezentării propunerii sale de buget pentru anul 2020. „China își modernizează în mod agresiv capacitatea armatei, furând sistematic date științifice și tehnologice și încercând să obțină un avantaj militar printr-o strategie de fuziune militaro-civilă”, a spus șeful Pentagonului, care are în vedere obținerea unui buget în valoare de 718 miliarde de dolari, alocat pentru a contracara și pericolul reprezentat de China. Spre exemplu, susține AP, cele 25 de miliarde de dolari propuse pentru cheltuieli în domeniul armelor nucleare au și scopul de a menține SUA în fruntea arsenalelor atomice globale, înaintea Chinei, care se dezvoltă îngrijorător de rapid în acest domeniu. Shanahan a dezvăluit că Beijing-ul creează un bombardier de capacitate nucleară, cu rază lungă de acțiune, care, dacă va deveni funcțional, va permite Chinei să se alăture SUA și Rusiei, singurele țări ce pot lansa atacuri nucleare de pe uscat, de pe mare și din spațiul aerian. El a enumerat apoi o întreagă listă de alte amenințări ale Beijing-ului la adresa securității naționale a SUA: rachete hipersonice contra cărora Pentagonul are o capacitate limitată de răspuns, lansatoare și alte tipuri de armament spațial, furtul sistematic de tehnologie americană și aliată, precum și militarizarea unor teritorii din Marea Chinei de Sud.

Dușmanul numărul unu

Încă din perioada când activa ca adjunct al lui Jim Mattis, primul secretar al Apărării din timpul administrației Trump, Shanahan creionase o strategie de apărare națională care plasa China în fruntea listei adversarilor SUA. „Pe măsură ce China își continuă ascensiunea economică și militară, construindu-și puterea prin intermediul unei strategii pe termen lung ce cuprinde tot mai multe state, aceasta va urmări modernizarea programului său militar, încercând obținerea hegemoniei regionale Indo-Pacifice pe termen scurt și substituirea SUA în vederea câștigării superiorității globale în viitor”, se arată în strategia națională. Cu o lună în urmă, comandantul forțelor americane din zona Indo-Pacifică, amiralul Philip Davidson, avertiza la rândul lui că Beijing-ul simte slăbiciunea SUA și depune eforturi extraordinare pentru a-și moderniza armata, sperând să erodeze cât mai curând avantajul militar deținut încă de Washington în regiune.

 

Anul trecut, un raport al Congresului a cutremurat Pentagonul, după ce a dezvăluit că superioritatea militară a SUA s-a erodat până la un nivel periculos, iar America poate pierde un război contra Chinei.

 

×