x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul vrea să „reînnoade parteneriatul strategic” cu Uzbekistanul

Pentagonul vrea să „reînnoade parteneriatul strategic” cu Uzbekistanul

18 Mai 2018   •   09:13
Pentagonul vrea să „reînnoade parteneriatul strategic” cu Uzbekistanul

Ministrul american al apărării, Jim Mattis, a avut o întrevedere joi, la Pentagon, cu preşedintele uzbec Şavkat Mirzioiev, pentru a "reînnoda parteneriatul strategic între cele două ţări", a anunţat o purtătoare de cuvânt a ministerului american, Dana White, informează AFP. 

"Ei au discutat asupra problemelor de interes reciproc şi a provocărilor actuale", a adăugat ea, subliniind că cei doi împărtăşesc "acelaşi angajament pentru securitatea Afganistanului". 

SUA au folosit timp de mai mulţi ani o bază aeriană în Uzbekistan, fostă republică sovietică în Asia Centrală, care se învecinează cu Afganistanul. Americanii au fost expulzaţi în 2005, după critici formulate de Washington cu privire la reprimarea unei revolte în Andijanul uzbec (estul ţării). Însă Taşkentul a permis SUA să folosească teritoriul său pentru a livra material umanitar şi non-militar trupelor sale în Afganistan. 

Întrebată despre posibilitatea ca Pentagonul să poată utiliza din nou teritoriul uzbec pentru operaţiuni în Afganistan, White s-a declarat rezervată. "Ei au discutat despre modul în care am putea aprofunda relaţiile. Nu voi intra în detalii despre conversaţiile lor, însă secretarul de stat (Mattis) susţine ideea unei aprofundări a cooperării reciproce în regiune", a declarat ea. 

După ani de izolare pe scena internaţională în timpul fostului regim al lui Islam Karimov, decedat în 2016 după aproape 30 de ani de preşedinţie, Uzbekistanul încearcă să redevină un actor diplomatic regional sub egida noului său şef de stat.

AGERPRES

×