x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Periculoasele meduze Irukandji ar putea invada coasta de est a Australiei pe fondul creşterii temperaturii oceanelor

Periculoasele meduze Irukandji ar putea invada coasta de est a Australiei pe fondul creşterii temperaturii oceanelor

30 Dec 2016   •   16:20

O specie de meduză mică dar mortală îşi mută "încet, dar sigur" habitatul către sudul coastei estice a Australiei pe măsură ce temperatura oceanelor creşte, a avertizat vineri un expert din această ţară, informează DPA. 

Meduza Irukandji, aproape invizibilă dar cu potenţial letal, are un corp de doar un centimetru şi tentacule de până la un metru lungime. Ea trăieşte în mod normal în apele calde din apropiere de Cairns, însă în doar câţiva ani ar putea invada zona plajelor foarte populate de pe Sunshine Coast, la peste o mie de kilometri distanţă către sud, potrivit lui Jamie Seymour, profesor asociat la Universitatea James Cook. "Am constatat o creştere de unul până la două grade a temperaturii apelor din apropierea sudului coastei (estice - n.r.), iar vieţuitoarele se mută în concordanţă cu acest fenomen", a declarat Seymour. 

Săptămâna aceasta, patru persoane au fost spitalizate şi se află în stare stabilă după ce au fost înţepate de meduza Irukandji în apropiere de insula Fraser Island, în nordul Sunshine Coast, conform ABC. 

În istoria recentă a Australiei, s-au înregistrat două decese cauzate de această meduză, însă zeci de persoane sunt spitalizate anual, a precizat biologul. 

Seymour, care a fost la rândul său înţepat de mai multe ori, a declarat că durerea este îngrozitoare şi durează circa 12 ore. Aceasta poate fi însoţită de senzaţia de vomă, de greaţă şi crampe digestive şi se poate ajunge la atac de cord în cazul persoanelor în vârstă sau a celor mai sensibile. 

Înotătorii au fost sfătuiţi să poarte costume complete pentru scufundări, rezistente la înţepături, în zona Marii Bariere de Corali, în apropiere de Cairns şi în apele din nordul Queensland. AGERPRES

×