x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Permisele de conducere, nerecunoscute

Permisele de conducere, nerecunoscute

de Anca Alexe    |    12 Sep 2005   •   00:00
Permisele de conducere, nerecunoscute

In cursul anului trecut, atat publicatiile romanesti, cat si cele spaniole anuntau ca permisele de conducere romanesti sunt valabile si in Spania. Astazi, realitatea se dovedeste a fi cu totul alta. Chiar daca intre Romania si Spania a fost intocmit un acord de recunoastere a acestora, documentul a fost ratificat doar de guvernul spaniol.

La baza acordului dintre cele doua state, intocmit si semnat la data de 1 septembrie 2004, stau argumente solide. In ambele tari exista norme si semne care reglementeaza circulatia rutiera, in ambele tari categoriile de permise, conditiile si probele ce trebuie indeplinite sunt aceleasi. Astfel, documentul prevede recunoasterea reciproca a permiselor de conducere, daca ele sunt in vigoare si in conformitate cu clauzele acordului.

PREVEDERI. Titularul unui permis de conducere valabil, emis de unul dintre cele doua state, este autorizat temporar sa conduca pe teritoriul celuilalt stat vehicule cu motor din categoriile pentru care este valabil permisul sau. Perioada de timp este prevazuta in legislatia nationala a statului.

Daca titularul unui permis de conducere eliberat de unul dintre cele doua state, conform legislatiei interne a fiecarui stat, isi stabileste rezidenta legala in celalalt stat si doreste sa conduca pe teritoriul acestuia, va trebui sa-si preschimbe permisul. Se vor putea preschimba toate permisele actualilor rezidenti legali, eliberate pana la intrarea in vigoare a acestui acord. Pentru permisele eliberate dupa intrarea in vigoare a acordului, preschimbarea se va putea face numai daca aceste permise au fost eliberate in tara in care solicitantul isi are rezidenta legala. Preschimbarea permisului se face fara o examinare teoretica sau practica.

PROBA. Exceptie vor face doar conducatorii auto romani care vor solicita pre-schimbarea permiselor de conducere din categoriile C, C-1, D-1 si D. Ei vor trebui sa dovedeasca, printr-o proba orala, cunostintele teoretice specifice asupra circulatiei cu acest tip de vehicule, in situatia in care se va solicita acest lucru. Nu este necesara si dovedirea cunostintelor de mecanica. In cazul in care exista motive temeinice pentru a pune la indoiala autenticitatea permisului, statul in care se cere licenta sau permisul de conducere echivalent va putea solicita statului emitent al documentului verificarea autenticitatii permisului sau licentei de conducere.

×
Subiecte în articol: diaspora conducere