x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peru - Proiect de lege pentru a evita ca părinţii să dea nume extravagante copiilor lor

Peru - Proiect de lege pentru a evita ca părinţii să dea nume extravagante copiilor lor

12 Mai 2019   •   19:55
Peru - Proiect de lege pentru a evita ca părinţii să dea nume extravagante copiilor lor
Sursa foto: dimamorgan12/Getty Images/iStockphoto

Congresul peruan va dezbate un proiect de lege pentru a evita ca părinţii să dea nou-născuţilor nume extravagante, precum nume de companii sau de boli, ceea ce ar putea afecta demnitatea copilului şi să-l expună pe viitor unor situaţii umilitoare sau de hărţuire, relatează EFE.

Iniţiativa a intervenit după ce s-a aflat că în Peru există persoane înregistrate cu nume neobişnuite, precum 'Pepsy', 'Pringles' sau 'Entel', care fac trimitere la mărci, dar şi 'Alzehimer', 'Transfiguraciona' sau 'Circunscisión'.

Sunt foarte numeroase şi prenumele cu rezonanţă anglo-saxonă, precum 'Danyerous', 'Awards', 'Chucky sau 'Porky', sau cele care fac trimitere la actori şi personaje de film sau politice, ca 'Peter Parker', 'Tony Stark', 'Depardieu', 'Bo-derek', 'Clinnton' sau chiar 'Hitler' - numele primarului unei mici aşezări din Anzi.

Recent un peruan a decis să-şi numească fiul 'Luka Modric', în onoarea internaţionalului croat al echipei de fotbal Real Madrid, după ce acesta a câştigat Balonul de Aur în 2018.

Propunerea de lege prezentată de deputata Paloma Noceda prevede înfiinţarea unui 'Registru naţional al numelor pentru protejarea identităţii şi demnităţii nou-născului, care va fi plasat în subordinea Registro Nacional de Identificación y Estado Civil (Reniec), care eliberează certificatele de naştere ale peruanilor.

Registrul va cuprinde nume în spaniolă şi engleză şi în fiecare dintre cele 48 de dialecte indigene din Peru, printre care se evidenţiază limbile quechua, aimara, asháninka, shipibo-konibo sau yine, printre altele. 

"Acest proiect nu intenţionează să limiteze libertăţile. Încearcă doar ca părinţii să aibă suficiente informaţii înainte de a lua o decizie atât de importantă, precum cea de a-i oferi un nume şi o identitate copilului lor", a subliniat Noceda.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: peru proiect de lege nume extravagante