x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 50,000 de copii din Yemen "vor muri până la sfârşitul anului"

Peste 50,000 de copii din Yemen "vor muri până la sfârşitul anului"

15 Noi 2017   •   16:33
Peste 50,000 de copii din Yemen "vor muri până la sfârşitul anului"

Se preconizează că peste 50,000 de copii din Yemen vor muri până la sfârşitul anului, ca urmare a bolilor şi a foametei, apărute în urma războiului din ţară, a avertizat organizaţia Salvaţi Copiii, scrie The Telegraph.

Grupurile umanitare estimează că aproximativ 130 de copii mor zilnic în cele mai sărace ţări din lumea arabă, ca urmare a foametei şi a celei mai mari epidemii de holeră din istoria modernă.

Se estimează că aproximativ 40,000 de copii au murit deja în acest an. Organizaţia Salvaţi Copiii estimează că vor fi peste 50,000 de copii decedaţi până la sfârşitul sărbătorilor de iarnă.

“Aceste morţi sunt lipsite de sens, pentru că pot fi prevenite. Ei înseamnă mai mult decât o sută de mame care plâng pentru moartea unui copil, zi după zi”, a spus directorul grupului din Yemen, Tamer Kirolos.

Calculele au fost făcute înainte ca Arabia Saudită să declanşeze o blocadă în părţile rebele şi deja severe ale ţării, ca răspuns la o rachetă lansată de pe teritoriul rebelilor spre aeroportul Riyadh. Blocada a închis portul Hodeidah, un punct de intrare important pentru mâncare, cât şi aeroportul din Sanaa, unde zborurile umanitare aterizau pentru a aduce medicamente şi ajutoare. Tamer Kirolos a avertizat că dacă această blocadă nu este ridicată imediat, tot mai mulţi copii vor muri.

Hrana limitată din Yemen a dus la suprapopularea spitalelor cu copii malnutriţi. Aceşti copii sunt în mod special vulnerabili din cauza holerei şi a altor boli diareice.

Şefa secţiei de pediatrie din spitalul Sabeen din Sanaa, dr. Najla al-Sonboli, a declarat pentru The Telegraph că ea, împreună cu echipa ei, se confruntă cu o nouă epidemie de difterie, o infecţie letală care se dezvoltă în spatele gâtului unui copil.

Difteria este foarte contagioasă, iar dr. al-Sonboli încearcă să  ţină copiii infectaţi într-o zonă izolată.

×