x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 844 de răniţi în urma violenţelor de ieri din Catalonia

Peste 844 de răniţi în urma violenţelor de ieri din Catalonia

02 Oct 2017   •   11:39
Peste 844 de răniţi în urma violenţelor de ieri din Catalonia

Oficialii catalani au afirmat că rezultatele preliminare ale referendumului arată că 90% dintre persoanele prezente la vot au optat pentru independenţă, ieri, scrie The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al guvernului regional din Catalonia, Jordi Turull, a spus că 90% dintre cei 2,26 milioane de catalani care au votat duminică au ales independenţa, 8% au respins-o, iar restul buletinlor de vot erau goale. 

Jordi Turull a declarat că numărul buletinelor de vot nu le include şi  pe cele confiscate de poliţia spaniolă în timpul raidurilor violente, care au rezultat în rănirea a sute de persoane. Cel puţin 844 de persoane şi 33 de poliţişti au fost răniţi, iar două persoane se află în stare gravă.

“În această zi a speranţei şi suferinţei, cetăţenii Cataloniei au câştigat dreptul de a avea un stat independent sub forma unei republici.”, a spus liderul regional al Cataloniei, Carles Puigdemont. “Guvernul meu, în următoarele câteva zile, va trimite rezultatul votului către Parlamentul Catalaniei, unde suveranitatea oamenilor noştri stă, pentru a acţiona în concordanţă cu legea referendumului”, a mai spus acesta.

Ministrul de Interne al Spaniei a afirmat că 12 poliţişti au răniţi, iar trei persoane au fost arestate pentru nesupunere şi atac asupra ofiţerilor.

Prim-ministrul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat, duminică seară, că oficialii spanioli au făcut ce trebuia făcut şi a mulţumit poliţiei pentru modul în care a acţionat. “Am făcut ce ni s-a cerut. Am acţionat, cum am spus de la început, potrivit legii şi doar legii. Am arătat că statul nostru democratic are resursele necesare pentru a se apăra de un atac atât de serios ca cel generat de referendumul ilegal. Azi, democraţia a învins, pentru că am slujit constituţia”.

 

×