x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Phenianul califică drept atac ''terorist'' raidul împotriva misiunii sale diplomatice la Madrid

Phenianul califică drept atac ''terorist'' raidul împotriva misiunii sale diplomatice la Madrid

31 Mar 2019   •   10:50
Phenianul califică drept atac ''terorist'' raidul împotriva misiunii sale diplomatice la Madrid

Phenianul a denunţat duminică raidul efectuat luna trecută împotriva misiunii diplomatice nord-coreene din Madrid, care a fost revendicat de un grup de opozanţi, ca fiind un "atac terorist grav", relatează AFP.

Misiunea diplomatică nord-coreeană a fost atacată la 22 februarie de un comando, cu câteva zile înainte de al doilea summit care a avut loc la Hanoi, între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.

După săptămâni de tăcere totală, un judecător spaniol de investigare a dezvăluit marţi o serie de detalii despre acest asalt şi comando-ul care l-a comis şi ai cărui membri fac obiectul unui mandat internaţional de arestare.

Grupul de apărare civilă Cheollima (DCC) a revendicat acest raid, explicând că doreşte să semnaleze activităţile diplomatice "ilegale" ale Phenianului în străinătate.

În prima sa reacţie oficială, Coreea de Nord evocă duminică o eventuală implicare a Statelor Unite în acest raid şi cere autorităţilor spaniole să-i aducă ''în faţa justiţiei pe terorişti şi pe cei implicaţi''.

"Un atac terorist grav a avut loc la 22 februarie în cursul căruia un grup armat a atacat ambasada RPDC în Spania", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean, potrivit unui comunicat difuzat de agenţia oficială de presă nord-coreeană ACTC.

"Ne aşteptăm ca autorităţile competente din Spania (...) să investigheze acest incident până la sfârşit şi într-o manieră responsabilă", menţionează sursa citată.

Justiţia spaniolă a afirmat că presupusul lider al comando-ului este un anumit Adrian Hong Chang, cetăţean mexican şi rezident în SUA.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: pheianul madrid misiune diplomatica