x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imagine rară a lui Iisus fără barbă, descoperită pe o farfurie din secolul IV

Imagine rară a lui Iisus fără barbă, descoperită pe o farfurie din secolul IV

04 Oct 2014   •   19:26
Imagine rară a lui Iisus fără barbă, descoperită pe o farfurie din secolul IV

Arheologii din Spania au descoperit una dintre cele mai vechi picturi înfăţişându-l pe Iisus pe o farfurie de sticlă datând din secolul IV.

Arheologii cred că farfuria a fost folosită pe post de anaforniţă (recipient pentru pâinea sfinţită). Aceasta măsoară 22 de centimetri în diametru şi a fost dezgropată lângă oraşul Linares, din sudul Spaniei, informează publicaţia ABC.

Marcelo Castro, unul dintre arheologii care au coordonat săpăturile, spune că această descoperire va duce la "revizuirea datei la care credeam că creştinismul s-a răspândit în Spania".

Bucăţile farfuriei au fost găsite în stare foarte bună, arheologii reuşind să reconstituie artefactul în proporţie de 81%.

În pictura de pe farfurie, Iisus Hristos este flancat de doi apostoli, despre care se crede că ar fi reprezentări ale lui Pavel şi Petru.

Iisus ţine o cruce, pe fundal apărând palmieri, "care în iconografia creştină simbolizează nemurirea, viaţa de apoi şi raiul", notează ABC.

De asemenea, felul în care Iisus este reprezentat diferă de alte picturi mai târzii. Aici Iisus este pictat fără barbă, cu părul scurt, îmbrăcat într-o togă asemănătoare cu cele purtate de filosofii vremii. 

×
Subiecte în articol: pictura iisus iisus hristos arheologi