x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ping-pong între SUA și UE cu teroriștii din SI

Ping-pong între SUA și UE cu teroriștii din SI

de Şerban Mihăilă    |    20 Feb 2019   •   12:05
Ping-pong între SUA și UE cu teroriștii din SI
Sursa foto: Shealah Craighead/Shealah Craighead

Pe lângă războiul economic dintre Washington și Bruxelles și retragerea unilaterală a SUA din tratatul nuclear cu Iranul, un nou scandal de proporții riscă să adâncească falia dintre americani și europeni.

La sfârșitul săptămânii trecute, președintele Donald Trump îi soma pe europeni să-și ia înapoi și să-i judece în țările de origine pe cei 800 de străini care au luptat alături de teroriștii din Stat Islamic (SI), aflați în prezent în Siria, în custodia forțelor americane și a aliaților kurzi ai SUA. În caz contrar, amenința șeful Casei Albe pe Twitter, ei vor fi lăsați în libertate de trupele americane care se retrag din Siria și, foarte probabil, europenii radicalizați se vor infiltra pe ascuns în statele lor, multe dintre acestea în spațiul UE, „făcând prăpăd”. Avertismentul lui Trump pare să-i fi șocat pe majoritatea liderilor blocului comunitar, care oferă declarații confuze și chiar ridicole, ce merg de la „nu știm, să vedem”, până la „vorbim despre cei mai periculoși oameni din lume; nu ar trebui să-i primim înapoi”, poziție stupefiantă exprimată, potrivit dpa, de un purtător de cuvânt al executivului de la Copenhaga, care nu se arată dispus să-i repatrieze pe danezii din SI. Șefa diplomației austriece, Karin Kneissl, s-a făcut că nu înțelege cererea lui Trump, iar ministrul german de Externe, Heiko Maas, s-a referit la „dificultatea implementării” solicitării SUA. Mai ferm, guvernul britanic a transmis că luptătorii străini din SI ar trebui judecați „acolo unde au comis crimele”, părând să respingă astfel apelul Casei Albe. În aceste condiții, scenariul presiunii lui Trump asupra țărilor care nu și-au plătit cotizația la NATO pare să revină în forță și în cazul luptătorilor SI.  

ONU susține că 42.000 de luptători străini au călătorit în Siria și Irak, alăturându-se SI. Între aceștia ar figura 900 de germani și 850 de britanici.

 

 

×