x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pirat somalez, arestat după ce a fost păcălit că se va face un film despre el

Pirat somalez, arestat după ce a fost păcălit că se va face un film despre el

16 Oct 2013   •   17:20
Pirat somalez, arestat după ce a fost păcălit că se va face un film despre el

Unul dintre liderii piraţilor somalezi, Mohamed Abdi Hassan, zis "Gură Mare", a fost arestat de autorităţile belgiene după ce a fost chemat în capitala acestei ţări sub pretextul că se va face un film despre viaţa lui la care va fi angajat pe postul de consilier.

Piratul a fost arestat imediat ce a aterizat la Bruxelles sub acuzaţia că ar fi capturat vasul belgian Pompei în anul 2009 şi ar fi ţinut ostatici cei nouă membri ai echipajului.

Un complice al său, cunoscut sub numele de Tiiceey a fost de asemenea arestat.

Un raport ONU înaintat anul trecut îl numea pe Abdi Hassan drept "unul dintre cei mai notorii şi influenţi lideri" ai piraţilor care acţionează pe coasta Somaliei.

"Este unul dintre cei mai importanţi şi cunoscuţi lideri ai piraţilor, responsabil pentru capturarea a zeci de nave comerciale între anii 2008 şi 2013", a declarat procurorul federal belgian Johan Delmulle, care se ocupă de caz.

În 2009, piraţii somalezi au ţinut ostatici mateloţii de pe nava belgiană Pompei timp de 10 săptămâni, până când proprietarul vasului le-a oferit recompensa cerută. Doi dintre priaţii implicaţi în capturarea vasului au fost între timp arestaţi de autorităţile belgiene şi condamnaţi la 10 ani de închisoare, însă liderii acestor operaţiuni au rămas în libertate.

Adbi Hassan a fost prins, în aprilie 2012 de autorităţile din Malaezia, însă guvernul de tranziţie din Somalia, care l-a preluat de la malaezieni, i-a dat drumul.

Pentru a-l captura, poliţiştii belgieni au demarat o operaţiune sub acoperire în Somalia.

Complicele lui Adbi Hassan, Tiiceey, a fost abordat de poliţiştii sub acoperire, care s-au dat drept realizatori de film, afirmând că vor să transpună aventurile lui "Gură Mare" pe ecran, oferind şi contracte de consilieri pentru cei doi.

Adbi Hassan şi complicele său au muşcat momeala, fiind de acord să vină până în Belgia, pentru a semna contractele. 

Cei doi vor apărea azi în faţa instanţei.

×
Subiecte în articol: pirati somalezi abdi hassan