x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pisicile trăiau pe lângă oameni încă de acum 5.300 de ani, spun cercetătorii

Pisicile trăiau pe lângă oameni încă de acum 5.300 de ani, spun cercetătorii

17 Dec 2013   •   19:23
Pisicile trăiau pe lângă oameni încă de acum 5.300 de ani, spun cercetătorii

Pisicile au început să trăiască lângă oameni cu cel puţin 5.300 de ani în urmă, se arată într-un studiu efectuat în China de cercetătorii de la Universitatea Washington.

La un sit arheologic din satul Quanhucun, s-au descoperit schelete de oameni, porci, căprioare, şoareci şi pisici, care datează de acum 5.300 de ani.

Analizând rămăşiţele, cercetătorii au tras concluzia că pisicile se hrăneau cu rozătoarele din această comunitate.

"Datele noastre sugerează că pisicile erau atrase de aceste comunităţi agricole unde puteau vâna animale mici, precum şoarecii care existau din abundenţă", spune Fiona Marshall, co-autor al studiului şi doctor în arheologie.

"Rezultatele studiului arată că pisicile aveau cele mai mari beneficii, stabilindu-se în astfel de comunităţi. Chiar dacă nu putem spune sigur că erau domesticite, dovezile arată că trăiau în strânsă proximitate cu oamenii".

Analiza oaselor a arătat că dieta anumitor pisici includea o cantitate neobişnuit de mare de cereale, semn că ori erau hrănite de oameni, ori furau aceste cereale.

Potrivit doctorului Marshall, ipoteza potrivit căreia pisicile s-au domesticit singure, fiind atrase de rozătoarele care abundau în comunităţile umane este confirmată de dovezi concrete pentru prima dată.

Cercetătorii spun că nu au încă dovezi clare că oamenii tratau pisicile ca animale de casă, la acea dată. În situl arheologic de la Quanhucun, însă, există un indiciu în acest sens.

Este vorba de scheletul unei pisici foarte bătrâne, care nu a suferit de foame, lucru ce ar putea sugera că a fost îngrijită până la acea vârstă înaintată.

Scheletele pisicilor din Quanhucun vor fi analizate în China şi Franţa pentru a se stabili dacă sunt urmaşele pisicilor sălbatice Africane (Felis silvestris lybica), considerate strămoaşele pisicilor domestice din ziua de azi. 

×
Subiecte în articol: pisici