x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Plaja romanilor - Atentat sangeros la Kusadasi, in Turcia

Plaja romanilor - Atentat sangeros la Kusadasi, in Turcia

de Camelia Muntean    |    18 Iul 2005   •   00:00
Plaja romanilor - Atentat sangeros la Kusadasi, in Turcia

Mii de romani care au ales pentru vacanta statiunea Kusadasi de la Marea Egee sunt ingroziti de atentatul sangeros in care au murit 5 turisti.

Terorismul a lovit, pentru a doua oara in mai putin de zece zile, Europa, tinta fiind, de aceasta data, cunoscuta statiune turceasca de la Marea Egee, Kusadasi.

Atacul terorist din Turcia, nerevendicat pana in acest moment, dovedeste sangele rece si cinismul teroristilor care au plasat "incarcatura mortii" intr-un microbuz care facea curse regulate intre centrul orasului Kusadasi si o zona cunoscuta turistilor sub denumirea de "Ladies Beach". Atentatul, soldat cu cinci morti, intre care o turista britanica si una irlandeza, si 13 raniti, s-a produs sambata, in jurul orei 10:30, in centrul orasului-statiune Kusadasi, in fata sediului "KoI Bank". Ministerul roman de Externe a anuntat ca printre victimele atentatului nu se afla nici un roman, statiunea turca fiind destinatia preferata a mii de turisti din Romania.

ATENTAT KAMIKAZE? Potrivit primelor estimari, atacul ar fi fost comis de o femeie kamikaze, in varsta de 16 sau 17 ani, care era "blindata" cu explozibili plastici. Deflagratia a fost atat de puternica, incat tavanul microbuzului a fost pur si simplu spulberat. Autovehiculul ajunsese intr-o piata din Kusadasi in drum catre plaja. Atacul sangeros este cu atat mai condamnabil cu cat a avut loc in zona centrala a statiunii, frecventata in aceasta perioada a anului de un mare numar de turisti straini. In plus, aceasta va avea o influenta negativa asupra turismului din Turcia, tara care reprezinta tinta preferata a multor europeni (in special francezi, britanici, dar si est-europeni) pentru vacanta de vara.

DIN NOU BRITANICII. Tana Whalen, turista irlandeza ucisa, avea numai 17 ani. Intre raniti se afla cinci britanici, dintre care trei se afla in stare grava, a anuntat Foreign Office, in timp ce detinatorul portofoliului Externelor de la Londra, Jack Straw, a condamnat acest "act respingator". Omologul sau irlandez, Dermont Ahern, a estimat ca aceste atrocitati sunt "total nejustificate si de neiertat". Referindu-se la aceasta noua tragedie, premierul turc, Recep Tayyip Erdogon, a calificat explozia drept "un act terorist", fara a face insa supozitii legate de organizatorii acestuia. El a mai adaugat ca "terorismul este un fenomen imposibil de prevenit, nu stii cand si unde va lovi. Teroarea nu are religie, rasa sau culoare. Din pacate, am fost pusi in fata acesteia la Kusadasi".

AUTORI NECUNOSCUTI. Seful politiei din regiunea Aydin, din jurisdictia caruia face parte statiunea Kusadasi, Yilmaz Orhan, a declarat ca "nu este clar inca daca atentatul a fost produs de un kamikaze sau daca a fost detonata o bomba de la distanta". Ali Baris, guvernatorul orasului Kusadasi, a afirmat insa ca ar fi vorba despre un atentat kamikaze. Nici pista kurda nu este respinsa, pentru ca politia face in acest moment o legatura intre atentatul de sambata si alte doua ce se s-au inscris in acelasi tipic. Atacul din statiunea de la Marea Egee este cel de-al doilea incident de acest gen inregistrat in Turcia in numai o saptamana. La 10 iulie, o bomba a explodat in orasul balnear Cesme. 20 de persoane, printre care si numerosi turisti, au fost ranite in deflagratie. Atacul de la Cesme a fost revendicat de un grup armat kurd, Soimii libertatii Kurdistanului. Miscarea si-a asumat responsabilitatea si pentru atentatul contra unei statiuni turistice frecventate de britanici, produs la 30 aprilie anul acesta.

COSMARUL. Imagini de cosmar au difuzat posturile de televiziune din lume imediat dupa atentat - vehiculul ramas fara tavan, ca o cutie de conserve desfacuta, resturi de caroserie imprastiate la cateva zeci de metri, sange si strigate de ajutor disperate ale celor raniti. In aceste conditii, premierul turc a cerut cetatenilor sa colaboreze cu politia in investigarea cazului, subliniind ca asemenea acte nu trebuie aprobate de nimeni si ca nimic nu justifica actiuni indreptate impotriva unor persoane nevinovate si fara aparare. Locuitorii orasului Kusadasi se aflau duminica inca in stare de soc. "Microbuzul arata exact ca autobuzul explodat la Londra", declara ingrozit Mehmet Arslan, un tanar de 23 de ani, martor al exploziei, referindu-se la atentatele din 7 iulie de la Londra.

VIATA REVINE LA NORMAL. Totusi, incet, incet, viata revenea la normal duminica seara in orasul turcesc. Oamenii prefera sa uite atentatul. Chiar si in timpul zilei de ieri plajele au fost pline de turisti straini, ca de obiciei, iar viata de noapte la fel de animata ca inainte de atacul sangeros. "Este putin bizar ceea ce facem, dar noi, aici, suntem obisnuiti cu astfel de evenimente, explica duminica un comerciant local. Ca marea parte a celor care au magazine in vecinatatea sa, Mehmet se margineste sa afirme cu resemnare ca "nimic nu s-a schimbat" in mica lor statiune. Protectia afacerilor este atat de importanta pentru majoritatea oamenilor care traiesc la Kusadasi, incat s-a ajuns pana acolo incat grupuri de localnici chiar au batut oamenii care fotografiau locul atentatului si pagubele produse de bomba. Unii patroni de restaurante au declarat ca sambata noaptea barurile au fost pline de turisti, la fel si celelalte locuri de distractie. "Nu am nici cea mai mica intentie de a parasi Kusadasi", a declarat Anna Iankovici, o tanara turista din Serbia. Ea a povestit ca agentia prin care si-a organizat vacanta in Turcia a avertizat-o sa nu circule doua zile cu microbuzul.

EMBARGO MEDIATIC. Si posturile de televiziune din Turcia au tratat evenimentul cu aceeasi "precautie" ca localnicii, din dorinta de a nu aduce prejudicii, mai mult decat este nevoie, turismului din aceasta tara, care aduce la bugetul de stat, in fiecare an, miliarde de dolari. Din imaginile luate la locul atentatului au lipsit scenele macabre cu victime dezmembrate si sfasiate de explozie, asa cum se intampla pana acum. Si presa duminicala a fost la fel de precauta, informatia lipsind de pe prima pagina a ziarelor, care au preferat sa scoata in fata, de exemplu, lansarea de catre o firma din Azerbaidjan a curselor aeriene directe intre Baku si nordul Ciprului.

ISTORIC
O serie de atentate au lovit Turcia in ultimii doi ani. Cele mai sangeroase s-au produs la 15 si la 20 noiembrie 2003. Patru atacuri sinucigase, lansate impotriva a doua sinagogi si a Consulatului britanic din Istanbul, au facut 63 de morti. Atacurile au fost revendicate de Al-Qaeda. La 24 iunie 2004, patru persoane si-au pierdut viata in explozia unei bombe intr-un autobuz in Istanbul. Atacul a fost revendicat de Partidul Frontului pentru eliberarea poporului revolutionar. La 5 august, o fetita de 13 ani a fost ucisa in deflagratia unei bombe artizanale intr-o scoala din provincia Mardin, in sud-estul tarii. La 10 august doi oameni au murit si 10 au fost raniti, intre care si turisti, intr-o serie de atacuri in centrul Istanbului.

MAGNET TURISTIC
Statiunea Kusadasi de pe coasta Marii Egee atrage an de an mii de turisti din lumea intreaga, inclusiv din Romania. Cunoscut in Antichitate sub numele de Neapolis, orasul-port este renumit pentru cei 30 de kilometri de plaje de nisip, pentru vestigiile orasului Efes, pentru una dintre cele sapte minuni ale lumii, Templul Artemisei, Bibloteca lui Celsius, Templul lui Adrian, Fantana lui Traian si Casa Fecioarei Maria (recunoscuta oficial de Vatican ca loc de pelerinaj). Statiunea are un plan de tip retea rentangulara introdus in secolul al IV-lea de Hippodamus din Millet si este un un superb exemplu de urbanism antic. Kusadasi era important pentru ca aici se desfasurau congresele si festivalurile Ligii Oraselor Ioniene.

CONDOLEANTE
Comunitatea internationala a condamnat atentatul de sambata de la Kusadasi soldat cu moartea a cinci persoane. Premierul Frantei, Dominique de Villepin, i-a transmis omologului sau turc, Recep Tayyip Erdogan, toata simpatia dupa "odiosul atentat" din orasul-port la Marea Egee. "Franta este de partea voastra", a spus De Villepin, amintind ca lupta mondiala cu terorismul va trebui sa continue in ciuda unor astfel de atentate. La Londra, seful diplomatiei britanice, Jack Straw, a condamnat "actul respingator" de sambata.
×
Subiecte în articol: externe turcia turişti kusadasi atacul