x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Planeta Bush" o duce mai bine

"Planeta Bush" o duce mai bine

30 Oct 2004   •   00:00

Votantii lui Bush sunt convinsi ca America merge in directia cea buna, o si duc bine si sunt religiosi. In schimb, simpatizantii lui Kerry sunt mai saraci, mai negativisti si mai consecventi.

ANA ILIE

FRATE, FRATE, DAR... Fiecare american are gusturile sale. Unul il vrea presedinte pe Bush Jr, vecinul lui pe Kerry
America nu a mai vazut de mult asa un spectacol electoral. Prezidentialele de marti suscita interesul intregii lumi, dar mai ales polarizeaza in mod foarte clar simpatia pentru cei doi candidati rivali, presedintele republican George W. Bush si senatorul democrat John Kerry.

Sondajele de tot felul realizate zilele acestea au atins si un subiect delicat, anume diferentele dintre cele doua tabere de votanti, simpatizantii lui Bush si ai lui Kerry. Concluzia studiului realizat de Centrul de Politici Publice Annenberg al Universitatii din Pennsylvania releva nu numai ca cele doua tabere sunt clar delimitate, ci si ca stilul de viata, preferintele si felul in care loialistii lui Bush si Kerry vad lumea si destinul Americii sunt complet diferite.

LUMI DIFERITE. Adam Clymer, cel care s-a ocupat indeaproape de acest sondaj, este de parere ca haul care se casca intre cele doua tabere este atat de mare, incat "oamenii acestia parca ar veni de pe planete diferite". Si nu este departe de adevar, de vreme ce pentru simpatizantii lui Bush America este bine-mersi, in vreme ce pentru loialistii lui Kerry, "starea natiunii" fluctueaza intre foarte bine si foarte prost.

BOGATI SI SARACI. Mai precis, trei sferturi dintre locuitorii "planetei Bush" sunt incredintati ca tara lor se indreapta in directia cea buna, si chiar si mai multi, 92% sunt de parere ca economia nationala este intr-o stare excelenta. Au si motive sa fie optimisti, de vreme ce 13% dintre ei recunosc ca au o situatie materiala excelenta, 60% sustin ca o duc bine si doar 4% isi marturisesc saracia. In schimb, votantii lui Kerry nu vad situatia Americii la fel de roz, fiind, probabil, influentati si de faptul ca doar 6% dintre ei o duc "excelent" si 30% sunt "bine". Dintre acestia, doar 7% sunt convinsi ca America e pe calea cea buna, in vreme ce mai mult de 50% sustin ca economia tarii este slaba.

RAZBOINICI SI PACIFISTI. Si chestiunea Irakului contribuie la divizarea celor doua tabere de votanti, dupa cum era de asteptat. Daca 88% din tabara lui Bush crede ca "a meritat sa se declanseze razboiul" si 85% vor ca trupele sa ramana in Irak pana ce situatia se imbunatateste, dintre votantii lui Kerry doar 8% sustin necesitatea razboiului.

CONSECVENTI SI RELIGIOSI. Diferentele nu se opresc aici: daca votantii democratului sunt mai consecventi atunci cand vine vorba de purtat insigne, pancarte si abtibilduri cu preferatul lor, simpatizantii lui Bush sunt mai religiosi si merg in mod regulat la biserica. Singurul punct asupra caruia se pun de acord votantii celor doi rivali este participarea la vot. 93% din locuitorii "planetei Bush" si 92% din locuitorii "planetei Kerry" sunt convinsi ca nimic nu ii va impiedica sa isi exprime vointa politica, marti, la cabinele de votare.

RISCANT

Si totusi votantii lui Bush sunt supusi unui risc mai mare decat cei ai lui Kerry, acela de a fi tintele urmatorului atac al retelei teroriste Al-Qaeda. Agentiile americane de informatii se straduiesc sa autentifice o inregistrare video atribuita Al-Qaeda, care ii avertizeaza pe americanii care il voteaza pe Bush si vicepresedintele sau, Dick Cheney, ca vor fi tintele unor noi atacuri. Mesajul sustine ca "strazile vor fi pline de sange, si America va plange in tacere".
×
Subiecte în articol: externe bush kerry