x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Plangere - Munaf acuza Romania

Plangere - Munaf acuza Romania

14 Dec 2006   •   00:00
Plangere - Munaf acuza Romania

Avocatii americani ai lui Mohammad Munaf au depus miercuri o plangere la Comitetul pentru Drepturile Omului, in care acuza Romania ca a incalcat drepturile acestuia si prevederile Protocolului International privind drepturile civile si politice.

Avocatii americani ai lui Mohammad Munaf au depus miercuri o plangere la Comitetul pentru Drepturile Omului, in care acuza Romania ca a incalcat drepturile acestuia si prevederile Protocolului International privind drepturile civile si politice. Precizand ca Romania nu a luat masuri diplomatice oficiale pentru a-l proteja pe Munaf, judecat si condamnat la moarte in Irak pentru implicarea in rapirea a trei ziaristi romani in Irak, in 2005, avocatii solicita masuri din partea Comitetului ONU. Avocatii afirma, in textul remis agentiei MEDIAFAX de avocatul Jonathan Hafetz, ca Romania a incalcat astfel dreptul la viata al lui Munaf, precum si libertatea de a nu fi supus torturii sau relelor tratamente, la libertatea si siguranta persoanei, precum si dreptul la tratament uman in momentul privarii de libertate, dar si de minimele garantii pentru un proces corect. Plangerea, care solicita o ancheta si audieri in acest caz, cere ca Romania sa formuleze o declaratie oficiala, adresata Statelor Unite si Irakului, in care sa precizeze ca se opune pedepsei cu moartea in toate circumstantele, ca statul roman nu a autorizat sau delegat Statele Unite sau vreun oficial american sa vorbeasca in numele sau in cursul procedurilor judiciare din Irak impotriva lui Munaf, sa ceara ca sentinta si condamnarea sa fie anulate si sa ceara ca Munaf sa fie trimis in Statele Unite, unde nu a fost acuzat de nici o crima si nu risca pedeapsa cu moartea pentru rapire. Concluzia plangerii precizeaza ca, desi procesul a avut loc in Irak, Romania a jucat un rol-cheie in cazul lui Munaf si ar fi putut impiedica judecarea lui in Irak.

TORTURAT. Avocatii lui Munaf afirma ca, dupa ce a fost transferat de la Ambasada Romaniei la baza americana Camp Cropper, acesta ar fi fost "amenintat si torturat de oficiali americani si romani", care au incercat sa il determine sa marturiseasca implicarea in planificarea rapirii ziaristilor. Conform legislatiei irakiene, procesul penal nu se poate desfasura in absenta unei plangeri oficiale a partii lezate, iar avocatii lui Munaf afirma ca Romania, ai carei cetateni au fost rapiti, reprezinta o parte lezata. La audierile din 12 octombrie, locotenentul Robert Pirone din Paza de Coasta americana a formulat plangerea oficiala impotriva lui Munaf, sustinand ca a fost autorizat de Romania si sa ceara pedeapsa cu moartea a acuzatului. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe romania munaf