x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Planuri - Romania, scutul SUA

Planuri - Romania, scutul SUA

de Irina Cristea    |    28 Dec 2005   •   00:00
Planuri - Romania, scutul SUA

Americanii vor sa isi construiasca in Europa un scut antiracheta pe modelul celor din Alaska si California, iar Romania ar putea face parte din acest important proiect strategic, noteaza cotidianul Washington Times.
Potrivit ziarului american, Agentia care coordoneaza proiectul (Missile Defense Agency) ar dori ca noua baza sa fie construita in 2008, dar bugetul de care beneficiaza nu permite acest lucru. Oficiali de la Casa Alba incearca sa includa fondurile necesare in bugetul pe anul 2007, pentru ca baza sa poata fi construita inainte de incheierea mandatului presedintelui George W. Bush.

FAVORITA. Tarile preferate de autoritatile americane pentru a amplasa o astfel de baza sunt Polonia, Cehia, Ungaria si Romania. Un astfel de punct strategic in aceasta regiune ar oferi protectie impotriva rachetelor cu raza lunga de actiune lansate impotriva Americii de Nord si a celor cu raza medie de actiune care ar avea ca tinta Europa, apreciaza analistii militari citati de Washington Times.

Comentatorii americani considera ca favorita pentru "gazduirea" bazei antiracheta ar fi Polonia, iar daca Washingtonul va face aceasta alegere, va beneficia de un dublu avantaj: politic si militar. Actualele baze din cadrul scutului antiracheta protejeaza vestul Statelor Unite si interesele americane si ale aliatilor din Pacific, insa estul SUA ramane vulnerabil, in conditiile in care Washington si New York, vizate de atacurile Al-Qaeda, se afla pe Coasta de Est.

×
Subiecte în articol: externe