x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pleacă Bush, vine Sarko

Pleacă Bush, vine Sarko

de Sînziana Stancu    |    14 Ian 2008   •   00:00
Pleacă Bush, vine Sarko

Pentru a nu fi mai prejos decât aliatul său de la Casa Albă, locatarul de la Elysée se duce şi el în vizită la monarhiile din Golf, să facă un "pact de încredere" cu "bază" nucleară.



Pentru a nu fi mai prejos decât aliatul său de la Casa Albă, locatarul de la Elysée se duce şi el în vizită la monarhiile din Golf, să facă un "pact de încredere" cu "bază" nucleară.

"Acţiunile Iranului ameninţă securitatea tuturor ţărilor" din lume, a declarat preşedintele american, George W. Bush, ieri la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), în penultima etapă a turneului său diplomatic în Golf. Bush, opozant înrăit al controversatului program nuclear al Teheranului, s-a adresat ieri  direct Iranului, de pe malul sudic al Golfului Persic. Aflată faţă-n faţă cu Iranul, EAU este o ţară aliată a SUA, dar şi un principal partener comercial al Iranului.


ŞTAFETÅ. Preşedintele american susţine că programul nuclear iranian nu are scop civil, aşa cum declară Teheranul, ci militar. În plus, Bush a acuzat Iranul că este "principalul stat care finanţează terorismul" în lume. Preşedintele american îşi încheie mâine vizita în Golf cu Arabia Saudită, însă el va fi acolo cu un pas în urma omologului său francez, Nicolas Sarkozy, care vine şi el în regiune. Sarko îi va călca lui Bush pe urme, dar numai în două ţări – Arabia Saudită şi EAU. Vizita preşedintelui francez, care va include şi Qatarul, va fi mai pragmatică decât cea a lui Bush. Sarko va încheia contracte de cooperare în domeniul tehnologiei nucleare. Principalul contract îl va semna astăzi cu EAU –  cea de-a treia afacere de acest gen pe care o face Franţa cu lumea musulmană, de când este el preşedintele ţării. Sarko merge pe principiul că o cooperare în domeniul tehnologiei nucleare civile poate pune bazele unui "pact de încredere" între Occident şi lumea islamică. Franţa are acorduri similare cu Algeria şi Libia, iar Chinei i-a vândut deja un know-how în domeniu. Totodată, Sarkozy, într-un interviu dat publicaţiei El-Hayat înaintea vizitei sale în Golf, a cerut intensificarea presiunilor internaţionale asupra Iranului, bănuit că vrea să fabrice arma nucleară.


×
Subiecte în articol: externe bush