x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pleaca Mittal, vine Mittal… sau Jevago

Pleaca Mittal, vine Mittal… sau Jevago

de Petio Petkov    |    07 Aug 2008   •   00:00

FALIMENT ● Kremikovtzi, cel mai mare combinat din Bulgaria
Combinatul siderurgic Kremikovtzi a fost declarat miercuri in incapacitate de plata printr-o decizie a Tribunalului municipal din Sofia. In acest mod a inceput procedura de falimentare a celei mai mari unitati industriale din Bulgaria. A fost numit si un reprezentant al statului care va prelua controlul asupra combinatului.



FALIMENT ● Kremikovtzi, cel mai mare combinat din Bulgaria
Combinatul siderurgic Kremikovtzi a fost declarat miercuri în incapacitate de plată printr-o decizie a Tribunalului municipal din Sofia. În acest mod a început procedura de falimentare a celei mai mari unităţi industriale din Bulgaria. A fost numit şi un reprezentant al statului care va prelua controlul asupra combinatului.

În anii ’90, Kremikovtzi a devenit sursa de îmbogăţire a mai multor grupuri semicriminale care au cumpărat ieftin producţia şi l-au aprovizionat cu cocs şi minereu de fier. Pentru a evita falimentul, combinatul a fost privatizat la preţul simbolic de un dolar. Situaţia însă a continuat să se deterioreze.

Sub conducerea ultimului său proprietar, Pramod Mittal, Kremikovtzi a acumulat noi datorii care au depăşit echivalentul a 800 de milioane de euro. La această sumă se adaugă 325 de milioane de euro contractate sub formă de împrumut de un grup financiar occidental. Comisia Europeană a caracterizat drept un ajutor nepermis, care contravine regulilor comunitare, acordarea sumei de 200 de milioane de euro din bugetul de stat către combinat.

Falimentarea lui Kremikovtzi va înlătura obstacolele în calea revînzării a 71% din acţiuni unui investitor strategic. Potenţiali cumpărători sînt compania "Arcelor" a fratelui mai mare lui Pramod ­ Lakshmi Mittal şi Vorskla Steel a miliardarului ucrainean Konstantin Jevago. Sindicatele acţionează în favoarea lui Jevago, acuzînd actuala conducere că boicotează executarea contractelor salvatoare, semnate în ultimele luni cu Vorskla Steel.

În ultimele zile, compania Bulgargaz a redus considerabil aprovizionarea cu gaze a combinatului, în pofida protestelor ministrului Economiei şi Energeticii, Petar Dimitrov. Valoarea acţiunilor a scăzut într-o singură zi cu peste 10 procente. Liderul confederaţiei sindicale Podkrepa, Konstantin Trencev, a declarat miercuri că autorităţile amînă închiderea instalaţiilor de teama unei explozii sociale.
Kremikovtzi este cea mai mare sursă de poluare a cîmpiei sofiote înconjurate de munţi.

×
Subiecte în articol: externe