x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Plecarea lui Donald Tusk la Bruxelles pentru a prelua preşedinţia UE bulversează scena politică din Polonia

Plecarea lui Donald Tusk la Bruxelles pentru a prelua preşedinţia UE bulversează scena politică din Polonia

de Agerpres    |    31 Aug 2014   •   16:36

Desemnarea premierului polonez Donald Tusk la preşedinţia Consiliului European şi viitoarea sa plecare la Bruxelles va bulversa scena politică din Polonia, unde el este un actor important, comentează AFP.

Desemnarea în noua funcţie implică demisia sa şi a guvernului său la Varşovia, în plină campanie pentru alegeri comunale, municipale şi regionale la 16 noiembrie, un test important înaintea scrutinului prezidenţial şi alegerile legislative prevăzute anul viitor.

'Va exista o criză de identitate în principalele două partide de pe scena politică poloneză', conduse de două personalităţi dominante: formaţiunea Platforma Civică (PO, centristă şi proeuropeană) a lui Donald Tusk şi partidul Dreptate şi Justiţie (PiS, conservator şi eurosceptic) al lui Jaroslaw Kaczynski, estimează sociologul Edmund Wnuk-Lipinski.

Cele două partide, duşmani vechi, animă viaţa politică şi îşi dispută victoriile în alegeri din 2001. În 2007, partidul lui Tusk a scos de la putere formaţiunea lui Kaczynski şi a ieşit victorios în toate scrutinele care au urmat.

PO a condus Polonia cu succes în timpul crizei economice, însă de câteva luni este în pierdere de viteză.

Potrivit unui sondaj recent al institutului CBOS, partidul lui Jaroslaw Kaczynski este creditat cu 32% din intenţiile de vot, în timp ce Platforma Civică are o cotă de popularitate de 26%.

'Identitatea partidului lui Kaczynski este construită pe opoziţia faţă de Donald Tusk. Însă şi pentru PO se schimbă totul, deoarece este vorba de o relaţie între două entităţi care se alimentează reciproc', a declarat Wnuk-Lipinski pentru AFP.

Într-o primă reacţie, Jaroslaw Kaczynski a salutat plecarea rivalului său. 'Cu cât el este mai departe de Polonia, cu atât mai bine', a afirmat el, adăugând totuşi că partidul său a susţinut întotdeauna candidaţii polonezi, deoarece obţinerea 'un post important în cadrul UE se datorează pur şi simplu Poloniei'.

Însă 'vremurile se anunţă dificile şi pentru Platforma Civică, unde Donald Tusk a servit ca reper în toate situaţiile dificile, (partid) pe care el l-a condus cu mână forte şi unde era ascultat', a indicat pentru AFP politologul Stanislaw Mocek.

Potrivit lui Tomasz Nalecz, consilier apropiat al preşedintelui Bronislaw Komorowski, partidul 'PO va trebui de acum să se descurce singur, cea ce va fi în avantajul său'.

Totuşi, 'în prezent nu există un succesor vizibil', nici pentru preşedinţia partidului, nici pentru conducerea guvernului, a subliniat Mocek.

Numele cel mai des vehiculate în media sunt cele ale preşedintei Parlamentului, Ewa Kopacz, prim-adjunct al lui Tusk în cadrul PO şi favorită ai succeda în funcţie, ministrul apărării, Tomasz Siemoniak, şi ministrul infrastructurii, Elzbieta Bienkowska.

Potrivit liderului istoric al Sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa: 'problema este complicată'.

'Există chiar riscul unei descompuneri a Platformei Civice. Chestiunea este astfel de a şti dacă acest lucru va conduce la crearea unui nou partid şi dacă va fi mai bine sau nu', a declarat el presei.

Donald Tusk mai are încă trei luni la dispoziţie pentru a completa noul puzzle politic, înainte de a-şi prelua funcţia de preşedinte al Consiliului European la 1 decembrie.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a guvernului, Malgorzata Kidawa-Blonska, premierul îşi va păstra funcţiile actuale până la sfârşitul lunii noiembrie.

×
Subiecte în articol: donald tusk