x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Plecați acasă!” Trump dă un recital de rasism

„Plecați acasă!” Trump dă un recital de rasism

de Şerban Mihăilă    |    16 Iul 2019   •   08:10
„Plecați acasă!” Trump dă un recital de rasism

Președintele Donald Trump a provocat o nouă furtună pe scena politică americană, după ce a invitat patru membre de culoare ale Congresului SUA să se „întoarcă” în țările „distruse și infestate de crimă”, de unde aceste reprezentante ale Partidului Democrat provin. Trump a ignorat faptul că toate cele patru femei au cetățenia americană, iar trei dintre ele s-au născut în SUA. Imediat, șeful Casei Albe a fost acuzat cu virulență de rasism.

 

Alexandria Ocasio-Cortez, reprezentantă din partea statului New York, Rashida Tlaib, din Michigan, și Ayanna Pressley, din Massachusetts, s-au născut și au crescut în SUA , iar Ilhan Omar, din Minnesota, a venit pe teritoriul american, din Somalia, la vârsta de 12 ani. Toate au fost luate în colimator de către imprevizibilul lider al administrației de la Washington, într-o serie de mesaje postate pe Twitter, la sfârșitul săptămânii trecute. Șeful Casei Albe le-a acuzat cu vehemență pentru criticile lor „agresive” împotriva sa și contra SUA. „Ce interesant este să vezi reprezentante democrate «progresiste» din Congres, care provin din ţări ale căror guverne sunt o catastrofă totală, cele mai rele, corupte şi inepte din întreaga lume, adresându-se perfid și în gura mare poporului Statelor Unite, cea mai puternică şi mai măreaţă naţiune de pe Pământ, pentru a-i spune cum să fie condus guvernul nostru”, a tunat Trump, pe rețeaua sa preferată de socializare. „De ce nu se întorc ele în aceste locuri de unde provin, care sunt distruse total și infestate de criminalitate, pentru a da o mână de ajutor și a repara lucrurile acolo? Apoi, se pot întoarce să ne arate cum se face!”, a adăugat președintele SUA, citat de BBC. „Aceste locuri chiar au mare nevoie de ajutorul vostru și trebuie să vă întoarceți repede! Sunt sigur că Nancy Pelosi (președinta democrată a Camerei Reprezentanților) va fi extrem de fericită să vă procure rapid bilete gratuite de călătorie!”, a mai postat Trump pe Twitter. Fără a le numi pe democratele luate la țintă, președintele SUA s-a referit în mod evident la cele patru femei de culoare, care, în urmă cu o săptămână, au avut o confruntare ideologică dură cu Pelosi. Ieri, președinta Camerei Reprezentanților a sărit însă în ajutorul colegelor sale de partid. „Regret comentariile xenofobe ale lui @realDonaldTrump, care îşi propun să ne divizeze naţiunea”, a scris Pelosi pe Twitter, condamnând ferm atacul din partea lui Trump.

Amenințat cu destituirea

Alți lideri democrați au cerut declanșarea procedurii de destituire a președintelui SUA, acuzat de rasism. Ei au ținut să-i reamintească lui Trump că Alexandria Ocasio-Cortez, cu origini în Puerto Rico, s-a născut în Bronx, în New York, la numai 20 de kilometri distanță de spitalul din Queens, unde actualul președinte al SUA a văzut lumina zilei. Concomitent, o serie de oameni politici de la Washington i-au atras atenția lui Trump că, fiind prima americană de origine palestiniană din Congresul SUA, Rashida Tlaib contribuie semnificativ la procesul de estompare a divizărilor rasiale din societate.

Domnule președinte, țara din care provin este SUA. Singura țară pentru care am depus jurământul este SUA!

Alexandria Ocasio-Cortez

 

×
Subiecte în articol: donald trump