x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Plenară la Strasburg

Plenară la Strasburg

de Irina Cristea    |    04 Sep 2007   •   00:00
Plenară la Strasburg

Europarlamentarii au inceput una dintre cele două sesiuni plenare programate pentru luna septembrie cu dezbateri despre incendii, piaţa unică sau combaterea alcoolismului.

Săptămănă aglomerată pentru membrii Parlamentului European. In prima sesiune plenară de după revenirea din vacanţă, eurodeputaţii au pe agendă dezbateri pe subiecte diverse, printre care şi unele teme sensibile.
In afară de incendiile din Grecia şi instabilitatea pieţei financiare, europarlamentarii vor dezbate transportul substanţelor şi a materialelor periculoase in interiorul Uniunii Europene, combaterea alcoolismului, piaţa unică, industria lactatelor.

In privinţa pieţei unice va fi prezentat un raport despre deschiderea sectorului transportului, telecomunicaţiilor, serviciilor poştale şi energiei. De asemenea, europarlamentarii vor analiza un proiect de strategie a Comisiei Europene pentru a atrage atenţia consumatorilor asupra efectelor negative ale alcoolului. Este vorba in special despre o mai bună informare prin intermediul etichetelor de pe produsele ce conţin alcool, despre reducerea dependenţei, a accidentelor cauzate de şoferii băuţi, precum şi problema băuturilor dulci care au printre ingrediente şi alcool.
Nu mai puţin de trei rapoarte despre industria lactatelor işi aşteaptă răndul, unul dintre ele avănd drept temă sumele alocate de fiecare stat in parte porţiilor de lapte ce le sunt servite copiilor la şcoală.


LICHIDELE DE LA BORD. Miercuri, Legislativul UE se va concentra asupra combaterii terorismului, abordănd in primul rănd restricţiile privind cantitatea de lichid admisă la bordul avioanelor in bagajele de mănă.

Europarlamentarii mai cer simplificarea legislaţiei comunitare. Ei cer ca Legislativul UE să fie direct implicat in toate proiectele de directive, alături de Comisia Europeană şi de Consiliu. De asemenea, ei vor cere ca ONG-urile să fie consultate mai des şi, in general, intreaga odisee legislativă să devină mai transparentă. Un raport pe această temă se va adăuga unei iniţiative a Comisiei, lansată in 2005. O statistică dată publicităţii in 2002 a arătat că există 14.500 de legi europene fundamentale, transcrise in 97.000 de pagini. Acesta este şi unul dintre motivele invocate de cetăţenii europeni atunci cănd spun că sunt prea puţin interesaţi să aprofundeze ce este şi cum funcţionează Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: externe