x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pod prăbuşit la Genova: Compania Autostrade anchetata în Italia şi Franţa

Pod prăbuşit la Genova: Compania Autostrade anchetata în Italia şi Franţa

17 Aug 2018   •   07:48
Pod prăbuşit la Genova: Compania Autostrade anchetata în Italia şi Franţa

Guvernul italian a deschis o anchetă vizând cel mai mare operator de taxare rutieră din ţară, la câteva ore după ce firma a fost amenintata cu o amendă usturătoare sau cu pierderea concesiunii după prabusirea podului Morandi din Genova, tragedie soldata cu moartea a 38 de persoane, inclusiv un cetatean roman.

 

O secţiune a viaductului Morandi de pe autostrada A10 a cedat marţi, la o ora de trafic intens. Zeci de vehicule au căzut 50 de metri în golul creat, iar Autostrade per l'Italia a intrat în focul criticilor politice. Lansând ancheta, Ministerul Transporturilor a spus că i-a dat societăţii 15 zile pentru a arăta că şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale, adăugând că doreşte ca aceasta să reconstruiască podul pe cheltuiala proprie. 

Dacă dovezile furnizate de societate vor fi considerate neadecvate, Roma le va considera drept o încălcare a termenilor concesiunii. Anterior, ministrul adjunct al transporturilor Edoardo Rixi a declarat că Autostrade, deţinută de familia italiană Benetton, ar putea pierde concensiunea pentru că nu a reuşit să asigure siguranţa viaductului. 

"Opţiunile pe care le analizăm sunt revocarea integrală, revocarea doar a secţiunii A10 sau a o penalizare, dar o amendă de 150 de milioane de euro este prea mică", a declarat Rixi. Conform condiţiilor concesiunii, Autostrade poate fi amendată cu maxim 150 de milioane de euro. 

Autostrade declară că a efectuat controale regulate şi temeinice privind siguranţa viaductului de 1,2 km, parte a unei autostrăzi care leagă oraşul-port Genova cu sudul Franţei, şi a folosit experţi recunoscuţi în efectuarea testelor şi inspecţiilor. Societatea a convocat pentru saptamana viitoare o şedinţă extraordinară a consiliului de administraţie în legătură cu această criză, a declarat o sursă apropiată de subiect. 

Societatea a anunţat că ambulanţele nu vor mai plăti taxa de drum pe întreaga sa reţea, care acoperă aproape jumătate din cei aproximativ 6.000 de km de autostrăzi din Italia. Procurorii italieni au deschis o anchetă privind motivele din spatele prăbuşirii podului. 

Şi procurorii francezi au deschis o anchetă în legătură cu acelaşi accident. Parchetul de la Paris a confirmat pentru dpa că ancheta - bazată pe suspiciunea de vătămare fizică şi omor involuntar - a fost iniţiată deoarece în incident au murit cetăţeni francezi. Potrivit MAE român, în prăbuşirea podului de la Genova un cetăţean român a murit şi unul a fost rănit.

×