x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poligamia ar putea fi dezincriminată în statul american Utah, leagănul mormonilor

Poligamia ar putea fi dezincriminată în statul american Utah, leagănul mormonilor

12 Feb 2020   •   21:30
Poligamia ar putea fi dezincriminată în statul american Utah, leagănul mormonilor

O comisie a Senatului din Utah a adoptat în unanimitate un proiect de lege care vizează dezincriminarea poligamiei, încă practicată de mii de familii în acest stat din vestul SUA care este leagănul religiei mormone, relatează AFP.

Textul, care va fi supus aprobării plenului Senatului, modifică o lege din 2017 care declară poligamia o "infracţiune" pasibilă de o pedeapsă de cinci ani de închisoare sau chiar de 15 ani dacă este însoţită de violenţe, de abuz sau de fraudă.

Proiectul de lege depus de senatoarea Deidre Henderson nu elimină aceste dispoziţii în caz de abuz sau de alte fapte penale, dar retrogradează poligamia între adulţi care îşi dau consimţământul la rangul de simplă "infracţiune", pasibilă de o amendă de 750 de dolari.

Suma este mai mică decât valoarea unor amenzi pentru infracţiuni rutiere, afirmă cei care se opun măsurii, precizând că ea va contribui la consolidarea abuzurilor comise în cadrul familiilor poligame.

"Proiectul de lege nu protejează miile de victime - bărbaţi, femei şi copii - care au fost programaţi (...) încă de la naştere de către propriii părinţi «să tacă, să se supună şi să fie poligami, pentru că altfel sunt distruşi»", a acuzat Sound Choices Coalition, o organizaţie neguvernamentală de combatere a poligamiei, care, în opinia ONG-ului, favorizează abuzurile sexuale şi psihologice.

De cealaltă parte, senatoarea Deidre Henderson susţine că proiectul său de lege le va permite mai uşor victimelor să denunţe astfel de abuzuri, fără a se teme ele însele că vor fi inculpate pentru poligamie.

Un astfel de argument a fost invocat şi de filiala locală a puternicei organizaţii de apărare a drepturilor omului ACLU, care se declară în favoarea proiectului de lege "în numele libertăţii de religie şi a credinţei".

"Susţinem dezincriminarea practicii poligamiei" atunci când ea vizează "adulţi care îşi dau consimţământul", aceasta fiind "poziţia organizaţiei noastre începând din 1991", a declarat pentru AFP Marina Lowe, avocată membră a ACLU în Utah.

Chiar dacă autorităţile judiciare din Utah nu trimit în judecată în mod tradiţional cuplurile care practică poligamia consensuală, subiectul este o miză importantă în acest stat unde circa 60% din populaţie (aproximativ trei milioane de locuitori în total) aparţin Bisericii Mormone, care revendică de mult timp această practică din motive religioase.

Biserica lui Iisus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, denumirea oficială a Bisericii Mormone, al cărei sediu este la Salt Lake City (Utah), a interzis oficial poligamia în 1890, la presiunea autorităţilor federale.

Însă mai multe zeci de fundamentalişti, regrupaţi în culte disidente, sunt în continuare poligami. Unele familii nu se ascund şi chiar au participat la reality-show-uri sau au scris cărţi pe acest subiect.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: poligamie