x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poliţia bulgară a declanşat "războiul cireşelor”

Poliţia bulgară a declanşat "războiul cireşelor”

26 Iun 2011   •   10:52

Politistii bulgari, dotati cu echipament cu vedere pe timp de noapte si arme de foc, par sa fi castigat in acest an batalia impotriva hotilor de cirese care folosesc scari din franghie, saci si masini vechi pentru a fugi cu recolta profitabila, informeaza Associated Press.

Timp de multi ani, astfel de hoti nu intampinau dificultati atunci cand faceau turul livezilor bulgare de ciresi, noaptea. Anul acesta insa politia si politistii de frontiera au declansat 'razboiul cireselor'.

In acest sezon, politia a informat ca doar putini hoti au fost prinsi la furat de cirese intr-o regiune saraca din vest, Kiustendil, cunoscuta sub numele de 'livada de cirese' a Bulgariei, iar agricultorii sunt optimisti.
Inainte de inceperea bataliei finantate de guvern, hotii nu aveau probleme in a da iama prin livezile din intreaga regiune, culegand cele mai multe fructe si facand bani usor din vanzarea lor a doua zi, in pietele din orasele din apropiere. Fermierii nu au gasit nici o modalitate de a-i opri.

AP aminteste ca in urma cu doi ani fermierul Plamen Momcilov a fost omorat in bataie de hoti, in timp ce incerca sa-i alunge din livada sa. Ulterior, 9 hoti au fost arestati si condamnati la 99 de ani de inchisoare, dar in prezent sunt liberi, in asteptarea recursului. Atacul a starnit indignare in regiune, determinand autoritatile sa impuna masuri dure in acest sezon, vizand protejarea proprietatii fermierilor.

Satul Koniavo, in apropiere de frontiera Macedoniei, unul dintre cele 30 de sate din regiunea Kiustendil, este unul dintre beneficiari, fructele asigurand traiul localnicilor. Aproximativ 6.500 de tone de cirese sunt culese in fiecare sezon in regiune, cea mai mare parte fiind exportate in Germania si Italia.

In actualul sezon al cireselor, care dureaza de la mijlocul lunii mai pana la sfarsitul lunii iunie, regiunea s-a transformat intr-o ''zona de razboi'', cu blocaje la marginea satelor si perchezitionari ale vehiculelor de catre politie. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: politie bulgaria cireşe furturi