x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poliția croată a încălcat acordul de readmisie încheiat cu Serbia

Poliția croată a încălcat acordul de readmisie încheiat cu Serbia

26 Dec 2017   •   17:30
Poliția croată a încălcat acordul de readmisie încheiat cu Serbia

Poliţia croată a încălcat acordul de readmisie încheiat cu Serbia în cazul unei fetiţe afgane în vârstă de 6 ani care a fost lovită mortal de un tren la graniţa dintre cele două ţări, în luna noiembrie, a indicat marţi Centrul pentru ajutorarea solicitanţilor de azil, o organizaţie neguvernamentală sârbă, transmite AFP. 

'În cazul Medina Husseini, poliţia croată nu a acţionat în conformitate cu acordul de readmisie şi nu a respectat protocolul între cele două ministere (sârb şi croat) de Interne, cu privire la persoanele aflate în situaţie ilegală', a declarat pentru AFP Rados Djurovic, precizând că a obţinut acest răspuns de la Ministerul sârb de Interne. 

Serbia nu a deschis o anchetă cu privire la acest accident, considerând că el nu a avut loc pe teritoriul său, a precizat Djurovic. 

Săptămâna trecută, părinţii fetiţei, care sperau să ajungă la Londra împreună cu copiii lor, au depus plângere împotriva autorităţilor croate după decesul Medinei, a declarat avocata lor la Zagreb. 

În plângere, familia afgană susţine că poliţia croată de frontieră se face vinovată de patru infracţiuni: abuz de putere, acţiune împotriva vieţii umane cauzatoare de moarte, comportament inuman şi împotriva demnităţii umane, precum şi de încălcarea drepturilor copiilor, a explicat avocata Sanja Bezbradica Jelavic. 

Familia a luat decizia de a înainta o plângere întrucât, la o lună după tragedie, nu a primit nicio informaţie despre deschiderea eventuală a unei anchete. 

Potrivit avocatei, mama fetiţei, Muslima Husseini, a încercat să le spună poliţiştilor croaţi care i-au găsit pe teritoriul Croaţiei că au drept de azil, apoi i-a rugat pe aceştia să aştepte până dimineaţă pentru a-i trimite în Serbia, pe lumină şi după ce cei cinci copii, cu vârste între 2 şi 15 ani, se vor fi odihnit. Poliţiştii nu au ţinut însă cont de argumentele femeii şi i-au retrimis în Serbia pe afgani în aceeaşi noapte, pe calea ferată, doar la lumina unei lanterne. 

Ministerul de Interne de la Zabgreb contestă această versiune. 

În pofida închiderii frontierelor la începutul lui 2016, numeroşi migranţi continuă să încerce să traverseze ruta balcanică.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: serbia politia croatia acord de readmisie